Hlavní obsah

Švýcar Loosli vyhrál v Karlových Varech osmou etapu Závodu míru

KARLOVY VARY

Předposlední díl 57. ročníku cyklistického Závodu míru se stal kořistí švýcarského jezdce Davida Loosliho. V etapě z Bíliny do Karlových Varů, která měřila 184 kilometrů, vyhrál Loosli na Divadelním náměstí s náskokem 49 sekund před Ralfem Grabschem z Německa. Hlavní pole přivedl do cíle další Němec Stephen Schreck o dvě minuty později.

Článek

Nejlepší z českých jezdců byl Petr Benčík na šestnáctém místě. V celkové klasifikaci vede i před posledním dějstvím Michele Scarponi z Itálie, Lubomír Kejval je devátý.

Poslední těžší etapa závodu nic podstatného ve výsledkové listině nezměnila, jen Grabsch se v elitní desítce dostal na osmé místo před Kejvala. Etapa však rozhodně nudná nebyla, závodilo se hned od startu a o úniky nebyla nouze. Většina z nich však měla jepičí život, neboť favorité dění na trati bezpečně kontrolovali.

Polák Kohut pojistil postavení lídra

Na 32. kilometru ujela osmička jezdců, mezi nimiž byl i český závodník Faltýnek z PSK Whirlpool. Ten chtěl ještě zaútočit na trikot pro nejlepšího vrchaře a na prémii první kategorie si připsal bod za páté místo, ale nejrychlejší byl Polák Seweryn Kohut a své postavení lídra v této soutěži si pojistil. Kolem sedmdesátého kilometru ujela sedmička jezdců s Raboněm z PSK Whirlpool a Benčíkem z eD'system-ZVVZ, ale ani jim nebylo dopřáno slavit větší úspěch. Raboň a Benčík vyhráli alespoň sponzorské prémie, ale peloton je poté rychle dostihl.

"Chtěl jsem zkusit vydržet v úniku až do cíle. Ostatní však nejeli, takže jsme se rychle vrátili. Docela mě to mrzí, v závěru závodu jsem se začal rozjíždět. Na trase letošního závodu byly i těžší etapy než ta dnešní, ale dnes byl závěr opravdu náročný," hodnotil Benčík. Úspěšnější byl až Grabsch, který nastoupil na 140. kilometru a zanedlouho se k němu připojili Loosli a Ukrajinci Klimenko s Bondarjevem. Ještě před vjezdem do cílového města, kde na závodníky čekaly čtyři šestikilometrové okruhy s jedním velice prudkým stoupáním, odpadli oba Ukrajinci.

Kejval si o jedno místo pohoršil

V druhém karlovarském okruhu setřásl čtyřiadvacetiletý Loosli i Grabsche a bezpečně si dojel pro etapové prvenství. Téměř čtyřminutový náskok vedoucí dvojice snížil peloton na polovinu a do cíle jej přivedl Schreck před vedoucím jezdcem průběžného pořadí Italem Scarponim. Ten si udržel dvacetisekundový náskok před Slawomirem Kohutem z Polska.

O jedno místo si pohoršil nejlepší český jezdec Kejval. "Na každého jezdce přijde na takovém závodě krize. Mě potkala dnes a etapu jsem si strašně protrpěl. Nebýt kluků z týmu, tak bych dnes asi v první skupině nedojel, strašně mi všichni pomohli," řekl ČTK Kejval.

I Tomáš Konečný, jezdící za T-Mobile, přiznal, že etapa byla hodně náročná. "Zkoušel jsem několikrát nastoupit, ale nikdy se mi nepodařilo odjet, soupeři si nás hlídají. Loosli to měl lehčí. Jezdci Saeca nejsou ve výsledcích v popředí, a tak je všichni nechají. Zítra se pokusíme, aby peloton přijel do Prahy a vyhrál Zabel," řekl Konečný.

8. etapa Bílina - Karlovy Vary (184 km):
1. Loosli (Švýc./Saeco) 4:46:31, 2. Grabsch -49, 3. Schreck (oba Něm.), 4. Scarponi (It.), 5. Romanik (Pol.), 6. Beuchat (Švýc.) všichni -2:02, 7. Giunti, 8. Commesso (oba It.), 9. Thijs (Belg.), 10. Kolobněv (Rus.), ...16. Benčík všichni -2:14, 31. Konečný -2:19, 32. Kollert, 33. Kejval oba -2:30, 35. Raboň (všichni ČR), 36. Pfannberger (Rak./eD'system-ZVVZ) oba -2:34.
Pořadí po osmé etapě:
1. Scarponi (Domina Vacanze) 34:07:24, 2. Sl. Kohut (Pol.) - 20, 3. Beuchat -21, 4. Giunti -37, 5. Werner -56, 6. Knees (oba Něm.) -1:05, 7. Thijs -1:22, 8. Grabsch -1:41, 9. Kejval -2:05, 10. Kiendys (Pol.) -3:02, ...12. Kollert -4:40, 16. Benčík -5:27, 25. Pfannberger -6:53, 33. Kadlec -9:25, 34. Fadrný (oba ČR) - 10:09, 48. Konečný -18:07.

Reklama