Hlavní obsah

Cyklistická unie zamítla Padrnosovo vyloučení z Tour

PAŘÍŽ

Cyklista Pavel Padrnos pokračuje v Tour de France i přesto, že vedení závodu požadovalo jeho vyloučení kvůli spojení jezdcova jména s dopingovou kauzou. Vyřazení českého jezdce týmu US Postal ale odmítla Mezinárodní cyklistická unie (UCI). Po dojezdu páteční 12. etapy se však bude celý případ znovu projednávat u odvolací komise UCI.

Foto: USPostal

Pavel Padrnos

Článek

Organizátoři uvažovali o tom, že Padrnose společně s Italem Stefanem Zaninim z Tour vyloučí kvůli tomu, že jsou oba cyklisté pozváni na 27. října k soudu v San Remu. Tam bude muset Padrnos vysvětlovat tři roky starou událost, kdy byl u něj během Gira d'Italia nalezena lahvička se zakázaným diuretikem mannitolem.

Podle českého jezdce týmu US Postal je však případ s diuretikem uzavřený. Na pokoji prý byl tehdy nalezen pouze výživový prostředek karnitin, zatímco mannitol měl být podle jeho slov jen konzervantem v neškodné koncentraci. "Nepoužil jsem diuretikum, ale karnitin, což je normální látka," zdůraznil Padrnos minulý týden v rozhovoru pro Český rozhlas.

Organizátoři Tour však podle nově nastoupeného kurzu nechtějí na slavném závodu nejen usvědčené cyklisty, ale ani ty, kteří jsou v souvislosti s dopingem byť jen vyšetřováni. Na to naposledy doplatili v pondělí vyloučením z Tour slovinský jezdec Martin Hvastija a Ital Stefano Casagranda.

UCI vylučovat nechce

UCI je však proti dalšímu vyřazovaní jezdců a v Padrnosově případu souhlasí s jeho argumentem, že neužíval žádnou zakázanou látku. Zanini se zase obhájil tím, že už byl po sportovní stránce potrestán sedmiměsíčním zastavením činnosti, načež ho sportovní arbitrážní soud očistil. Pokud by byl tedy musel skončit na Tour, byl by to dvojí trest.

O Padrnosově vyloučení se spekulovalo už před začátkem závodu, pomocník Lance Armstronga ale nakonec dostal svolení ke startu. Pokud i večerní jednání potvrdí stanovisko UCI, bude moci český cyklista již definitivně pokračovat i v dalších etapách 91. ročníku Tour.

Reklama