Hlavní obsah

Italové lákají Armstronga na Giro

ŘÍM

Cyklistickému závodu Giro d'Italia by slušela účast amerického fenoména Lance Armstronga, usoudili v Itálii a Texasana vyzvali: "Dokaž, že jsi nejlepší. Správný šampión musí jezdit oba závody." Dvaatřicetiletý Armstrong dosud dával přednost slavnějšímu Tour de France, který vyhrál šestkrát v řadě.

Foto: REUTER/Eric Gaillard

Lance Armstrong a Giro? Možná příští rok.

Článek

Armstrong se výzvě, kterou vznesl Franco Ballerini, bývalý profesionální cyklista a v současnosti trenér italské reprezentace, nebrání a o startu v závodě uvažuje. Potvrdil to krátce po nedělním rekordním šestém vítězství na Tour, když prohlásil, že pro příští sezónu nejspíše změní plány.

Gira, které se koná během tří květnových týdnů, je po 'Staré dámě' druhým největším cyklistickým závodem. Armstrong se ho ještě nikdy nezúčastnil, a tak se všeobecně předpokládá, že avizovanou změnou plánů má být právě Giro.

Tour prý potřebuje nové tváře

Během předchozích šesti sezón se Američan účastnil jen Tour a několika menších přípravných či exhibičních závodů. Jedním z nich bude i páteční kritérium na Václavském náměstí.

"Nevím, co bude příští jaro," vykládal Armstrong v cíli letošní Tour de France. "Tour je největší závod a pro mě je to srdeční záležitost, ale potřebuje nové tváře. Já už si své odjezdil," odpověděl na otázku, zda se objeví na startu Tour i za rok.

Poslední cyklista, který dokázal vyhrát Tour i Giro v jednom roce, byl Marco Pantani před šesti lety. Před ním to dokázal i Miguel Indurain ze Španělska v roce 1993 a Belgičan Eddy Merckx hned třikrát v sedmdesátých letech.

Není to špatný nápad, říkají legendy

"Armstrong a Giro? Tak na to jsem velmi zvědavý," nadhodil Felice Gimondi, vítěz Tour z roku 1965 a Gira z 1967, 1969 a 1976.

"Vůbec to není špatný nápad. On přece v Itálii i žil v době, kdy jezdil za Motorolu, a měl zde mnoho přátel jako třeba Fabia Casartelliho," zamyslel se nad případným startem nejlepšího světového sportovce roku 2003 Francesco Moser, vítěz Gira 1984. Připomněl tak Armstrongova bývalého kolegu, který po pádu zemřel v roce 1995.

Ne všichni Italové jsou však myšlenkou Armstrongovy účasti na Giru nadšeni. "To je trochu pozdě. Měl přijet již dříve," pronesl Claudio Chiapucci, dvakrát druhý na Tour, který nemůže překousnout například Američanovu dlouholetou kontroverzi s jiným Italem Filippem Simeonim, která měla pokračování i při letošní Tour.

Reklama

Související témata: