Hlavní obsah

Armstrong dojel v Praze pátý

PRAHA

Cyklista Ondřej Sosenka vyhrál v pátek exhibiční kritérium na Václavském náměstí. Český olympionik závodící za stáj Acqua e Sapone zastínil všechny hvězdy v čele s Američanem Lancem Armstrongem a po stovce osmisetmetrových okruhů odsunul na druhé místo Itala Gilberta Simoniho.

Článek

Třetí dojel další domácí cyklista Tomáš Konečný z týmu T-Mobile, šestinásobný vítěz Tour de France Armstrong skončil pátý. Na startu sice chyběl původně avizovaný Rus Pavel Tonkov, ale i tak byl závod v centru Prahy skvěle obsazen - hvězdou číslo jedna byl ale Armstrong jedoucí ve vítězném žlutém trikotu z Tour de France.

Smůla potkala hned v prvním kole jezdce jeho stáje US Postal. Osobní 'helfer' George Hincapie zlomil řidítka, takže mu své kolo poskytl Pavel Padrnos, čímž pro českého jezdce závod skončil. Prakticky od prvního okruhu se jednotliví cyklisté pokoušeli o úniky. Ujížděli především domácí jezdci, zatímco největší favorité ze zahraničí vyčkávali v závětří pelotonu.

První z nich dal o sobě vědět Belgičan Merckx, který v polovině závodu jel vepředu spolu s Benčíkem. Vedoucímu duu tleskali jak prezident Václav Klaus, pražský primátor Pavel Bém, tak třeba i fotbalisté Sparty Labant, Baranek či Petráš, hokejista Robert Reichel, ale také desítky tisíc příznivců cyklistiky podél tratě.

To vše však byla jen předehra. Po dvou třetinách závodu ujeli Sosenka, Simoni, Němec Hiekmann a domácí biker Kořínek, za nimi se vydala pětice Tesař, Konečný, Merckx, Fadrný a Portugalec Rubiera. To vyprovokovalo Armstronga s Hincapiem a spolu s nimi se vyvezl cyklokrosař Ježek.

Zakrátko se všechny tři skupiny sjely a rozhodnutí padlo až deset kol před cílem, když ze skupiny vyrazili Sosenka, Konečný, Simoni a Rubiera a rychle získali značný náskok. Jediný, kdo rozpoznal nebezpečí, byl Armstrong, za kvartetem se vydal sólově, ale až do cíle se mu díval přes veškerou snahu na záda.

Uprchlíci malý náskok uhájili až do závěrečného spurtu a v něm měl nejvíce sil český mistr Sosenka. Těsně za ním projel cílem dvojnásobný vítěz Gira d'Italia Simoni a v souboji o třetí místo byl úspěšnější Konečný. Za pátým Armstrongem dojel další domácí jezdec Tesař.

Reklama

Související témata: