Hlavní obsah

Potlučený Andrle pokračuje dál

PRAHA

Velká smůla zatím provází na Vueltě českého cyklistu René Andrleho. Závodník španělské stáje Liberty Seguros se totiž dvakrát namotal do pádu, je celý sedřený a pomlácený. Přesto musí šlapat dál, i když toho má plné zuby. Hned třetí den závodu měl v zatáčce kolizi se Španělem Valverdem a při pádu na mokrou silnici si sedřel celou pravou stranu těla.

Foto: ČTK

René Andrle

Článek

Další den to bolelo jako čert, ale rozjel se. Rány se postupně hojily. "Je to pech. Přitom jsem naposledy upadl na Giru před třemi lety. Bez pádu jsem zvládl i Tour de France, ale teď jsem si to teda vybral," řekl Andrle.

V nedělní těžké etapě absolvoval skoro 100 kilometrů v úniku vedoucí skupiny. Když je peloton dojel, dostal od bosse týmu Manola Saize do vysílačky pokyn, ať jde odvádět svou práci ve prospěch lídrů na špici. "Měl jsem toho dost, ale zmáčkl jsem se. Přišel sjezd, jeli jsme šedesátikilometrovou rychlostí a lehlo to. A já spadl zase na tu pravou stranu. Strhal jsem si všechny strupy, přes dres mi prosakovala krev," líčil nepříjemný moment.

"Když spadnete v takové rychlosti, je to obrovská bolest. Skoro jsem necítil nohu. Ale jel kolem nás šéf v autě a říkal mi: vyskoč, to nic není. Jeď tahat dopředu. Do cíle etapy chybělo sedmnáct kilometrů, z toho patnáct do kopce..."

V tu chvíli by určitě nejradši hodil kolo do příkopu, ale znovu musel zatnout zuby. "V pondělní etapě se mi jelo hrozně. Měl jsem tahat, ale za chvíli jsem odpadl. Jsem sedřený, na celém těle mám modřiny. Navíc jsem si narazil koleno a spálil lýtko. Ale už to zase docela jde, další den se mi jelo líp," prozradil 30letý cyklista.

Ve středu byl na Vueltě první den volna a Andrlemu přišel docela vhod. "Moc jsem nevěděl, jak na to bude tělo reagovat, když je zvyklé na zápřah. Možná i proto nám Manolo naordinoval tříhodinový trénink," uvedl sedmnáctý z olympijské časovky v Aténách.

Včera sedl na kolo znovu a peloton opět čekaly hory. "Musím makat, práce je pořád dost." Úkolem Andrleho, stejně jako českého stájového kolegy Jana Hrušky, je především tvrdá dřina ve prospěch lídrů týmu Herase s Nozalem na úkor osobních ambicí. Oba v celkovém pořadí dost ztrácejí.

Andrle, který při závodě bydlí na pokoji se Španělem Nozalem, se v úvodu Vuelty nehnul od Herase, jednoho z favoritů na celkové prvenství. "Každý musí vidět, že v kopcích je jeden z nejlepších," podotkl na adresu týmového kolegy.

"Kdybychom nepokazili hned první den časovku družstev, tak už vedl," narážel na nezdar. Saiz si na týmové časovce hodně zakládá a svým podřízeným pořádně vyčinil. "Ale pak řekl, že je ještě dost času a máme šanci to napravit. Myslím, že závod máme rozjetý slušně. Lídr číslo jedna je Heras a doufám, že v cíli budeme díky němu mít zlatý trikot pro vítěze."

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.