Hlavní obsah

Eberharterovi už prvenství v SP nikdo nevezme

LILLEHAMMER

Rakušan Stephan Eberharter zvítězil v Lillehammeru v závěrečném superobřím slalomu SP a potvrdil své výsadní postavení mezi sjezdaři. Po zisku malého globu za prvenství ve sjezdu získal stejnou trofej i v super-G a navíc se stal dopředu jistým držitelem velkého Křišťálového globu. Ženský superobří slalom vyhrála Italka Putzerová.

Foto: ČTK

Stephan Eberharter s malými globy za celkové vítězství ve sjezdu a super-G SP.

Článek

Eberharterův největší soupeř na zisk celkového prvenství, Američan Bode Miller, totiž stejně jako ve středu nebodoval a na Rakušana ztrácí 237 bodů. Před posledními dvěma závody sezóny je tak dopředu jisté, že Eberhartera už nikdo nepředstihne.

"Mám za sebou skvostnou sezónu, devětkrát jsem vyhrál závod," ohlédl se za uplynulým půlrokem Eberharter. Soutěžní matematika mu velela dojet do desátého místa, pokud chtěl myslet na celkové vítězství. "Snažil jsem se nemyslet na body. Pouze jsem se koncentroval na jízdu, abych jel čistě," řekl po závodu spokojený sjezdař, kterému se podařilo obhájit celkové prvenství z loňska .

'Veterána' všichni obdivují

Eberharter porazil o 41 setin domácího Lasseho Kjuse, třetí skončil Rakušan Hannes Reichelt. Marco Büchel z Lichtenštejnska, který před závěrečným závodem vedl pořadí superobřího slalomu, svoji jízdu pokazil, skončil až sedmnáctý a o malý globus přišel. "Jsem velmi šťastný. Vyhrát celkové pořadí superobřího slalomu bylo mým velkým cílem," prohlásil Eberharter, který zanedlouho oslaví 34. narozeniny.

Po závodě nechtěl Rakušan přemýšlet o konci kariéry. "To nemusím, když mám skvělou formu," nadhodil Eberharter. Nakonec přiznal, že se o budoucnosti rozhodne později. "Na začátku léta," upřesnil, kdy se soupeři jeho verdikt dozvědí.

Druhý Kjus si dojel pro nejlepší umístění v sezóně. Norský lyžař měl po závodu pro Eberhartera jen slova chvály. "Jezdil jako netvor. Je neuvěřitelné, co dokáže," pokýval Kjus obdivně hlavou.

S tím souhlasil i Miller, který rychlostní disciplíny ve finále SP pokazil a přišel o možnost sesadit Rakušana z trůnu. "V jeho věku vyhrát tři ze čtyř závodů na konci sezony, to je úžasné. To dělá šampiona, a tím on je," řekl Miller.

Konečné pořadí super-G (po 6 závodech):
1. Eberharter (Rak.)356 b.
2. Büchel (Licht.)280
3. Cuche (Švýc.)270
4. Aamodt (Nor.)251
5. Reichelt (Rak.)194
Stav SP (po 35 závodech):
1. Eberharter (Rak.)1333 b.
2. Miller (USA)1060
3. Aamodt (Nor.)920
4. Cuche (Švýc.)709
5. Rahlves (USA)647
6. Palander (Fin.)598
7. Defago (Švýc.)579
8. Kostelič (Chorv.)578
9. Walchhofer (Rak.)574
10. Kernen (Švýc.)561

Malý globus za super-G Montilletové

V super-G žen dominovala italská sjezdařka Karen Putzerová. Malý globus za vítězství v disciplíně po posledním závodu sezóny zvedla poprvé v kariéře nad hlavu Francouzka Carole Montilletová.

Putzerová na sjezdovce v Kvitfjellu vyhrála superobří slalom podruhé v sezoně. O druhé místo se podělily Alexandra Meissnitzerová z Rakouska a Němka Martina Ertlová, které na vítězku ztratily shodně 58 setin.

Olympijské vítězce ve sjezdu Montilletové stačilo k prvenství v celkovém hodnocení superobřího slalomu desáté místo, když na Putzerovou ztratila 1,70 sekundy. Druhá v pořadí disciplíny byla Rakušanka Renate Götschlová, který dnes dojela čtvrtá.

Konečné pořadí super-G (po 8 závodech):
1. Montilletová (Fr.)493 b.
2. Götschlová (Rak.)458
3. Putzerová (It.)394
4. Meissnitzerová (Rak.)350
5. Dorfmeisterová (Rak.)298
Stav SP (po 31 závodech)
1. Kosteličová (Chorv.)1570 b.
2. Putzerová (It.)1000
3. Dorfmeisterová (Rak.)972
4. Pärsonová (Švéd.)957
5. Montilletová (Fr.)869
6. Götschlová (Rak.)830
7. Ertlová (Něm.)827
8. Meissnitzerová (Rak.)752
9. Clarková (USA)643
10. Poutiainenová (Fin.)501

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.