Hlavní obsah

Kozlíková končí v reprezentaci!

VERONA (Itálie)

Lada Kozlíková absolvovala v sobotu ve Veroně možná poslední závod v českém reprezentačním dresu. Naše neohrožená ženská cyklistická jednička se dočasně vzdává možnosti startovat za Česko, dokud se neurovnají spory s Českým svazem cyklistiky.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Lada Kozlíková

Článek

"Ženská reprezentace u nás vlastně neexistuje. Skoro všechno si financujeme z vlastní kapsy. Jediný, kdo se nás ujal, je odbor sportu Ministerstva vnitra a Český olympijský výbor. Svaz na mě víceméně kašle. Za ty výsledky, kterých jsem dosáhla, bych si snad aspoň zasloužila slušné chování," říkala po sobotním závodě dráhová mistryně světa ve scratchi z roku 2002 a pátá žena z olympijské časovky v Aténách.

"Jenže místo pogratulování jsem si vysloužila akorát pošklebky a posměšky," nedořekla Kozlíková ani pořádně větu a rozplakala se. Co se vlastně stalo? Jablkem sváru mělo být mj. Kozlíkové vystoupení v pořadu ČT Noc s Andělem. Když se jí moderátor zeptal, kolik dostane prémii od svazu za umístění, řekla, že nic. "Řekla jsem pravdu, přeci nebudu v televizi lhát," prozradila.

Svaz nepřispěl ani haléřem

Mrzí ji když z různých stran slyší, kolik peněz do její přípravy svaz investoval. "Slyšela jsem, že jsem je stála šest miliónů korun, ale to je obrovská lež. Nepřispěli nám ani haléřem."

Stále častěji si připadá jako páté kolo u vozu a ve Veroně se celá věc ještě víc vyhrotila. "Za to, co jsem řekla, trenér nedostal akreditaci, neměl tady ubytování ani stravu. A to jsem přijeli den před závodem," prozradila roztřeseným hlasem svěřenkyně trenéra Břetislava Usnula. "Ale za ten rok bylo podobných věcí víc."

V krajním případě změní občanství

Jak z toho ven? Téměř pětadvacetiletá závodnice týmu Rostex Quantum chce pryč. "Mám nabídky z několika zahraničních týmů. Tady už to dál nejde. Chybí reprezentační trenér, prostředky, neexistuje žádný systém. A já chci v cyklistice ještě něco dosáhnout," tvrdí.

Je pevně rozhodnutá, že za současných podmínek už v reprezentačním dresu neodjede jediný závod. Neříká se jí to lehce, ale psychicky je ze všeho pořádně zlomená. Pokud se něco radikálně nezmění, uvažovala by i o změně občanství. "Byla by to krajní možnost. Cyklistika je snad všude na světě stejná a když jí nemůžu dělat doma," povzdychne si a zase má slzy na krajíčku.

Reklama