Hlavní obsah

Horáková se brání: Nikdy jsem žádný doping nevzala, je to hon na čarodějnice

Praha

Cyklistka Jana Horáková popírá jakékoliv vědomé užití zakázané látky clenbuterol, kvůli které přišla o start v olympijském závodě bikrosařek. „Z toho, co se kolem mě děje, jsem neuvěřitelně zklamaná a v šoku. Nemůžu tomu stále uvěřit a považuji to za svou životní křivdu,“ přiznala.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Cyklistka Jana Horáková má po dopingové kauze zakázanou činnost a přijde o olympiádu

Článek

Clenbuterol byl ve vzorku moči objeven při kontrole na loňském MS ve švýcarském Champéry, kde skončila ve fourcrossu pátá. Mezinárodní cyklistická unie UCI její prohřešek doposud oficiálně nezveřejnila, stejně jako Český svaz cyklistiky. Nominována na olympiádu však být nesměla.

„To, že se látka v mé moči našla, popřít nemohu. Na druhou stranu mi nebylo umožněno, abych porovnala DNA moči se svojí DNA. Udělala jsem vše, co bylo v mých silách, abych dokázala svou nevinu. Například jsem podstoupila i analýzu vlasu, která prokázala, že se o doping nejednalo a tudíž šlo o náhodné požití neterapeutické dávky. Ta nemohla na moji výkonnost mít jakýkoli pozitivní vliv, ba naopak po vyjádření doktorů odborníků mi mohla v danou chvíli uškodit,“ napsala Horáková v prohlášení.

Látka z kontaminované potravy?

Paradoxem je, že clenbuterol, který našli třeba Španělu Contadorovi a zpětně mu dali dvouletý flastr, pro její disciplíny nemá žádný význam. „Dle těchto skutečností nemůže být v mém případě používáno slovo doping. Žádné léky neužívám a ani jsem neužívala. Pro mě možným vysvětlením je požití této látky z kontaminované stravy. Což se v dnešní době stává, jak je patrno z jiných podobných případů,“ řekla bývalá mistryně světa ve fourcrossu.

„Jsem sportovec, který doping neuznává. Nikdy bych se k něčemu takovému nesnížila. To říkám s naprosto čistým svědomím a nic na tom nemění ani má dopingová kauza. Chci, aby se proti dopingu bojovalo, ale to co se z pohledu mých očí děje v zákulisí, je čistý hon na čarodějnice a velice slušný byznys pro určitou skupinu lidí,“ napsala Horáková.

Těší ji, že za ní spousta lidí stojí. „Mým fanouškům budiž útěchou, že mám čisté svědomí a nikdy jsem vědomě žádnou látku nepožila a neudělala jsem nic, co by je mohlo zklamat,“ dodala bikerka, za kterou se postavili i kolegové z branže, například mistr světa ve fourcrossu z roku 2010 Tomáš Slavík.

Reklama