Hlavní obsah

Paďour vyhrál Czech Cycling Tour

Tradice vítězství jezdců celku Whirlpool-Author na etapovém závodu Czech Cycling Tour zůstala zachována i ve čtvrtém ročníku. Po Martinu Hebíkovi, Leopoldu Königovi a Stanislavu Kozubkovi vybojoval žlutý trikot pro celkového vítěze v Olomouci František Paďour.

Foto: Jan Brychta

František Paďour se stal vítězem etapového závodu Czech Cycling Tour.

Článek

Dres lídra neudržel po sobotě Slovák Kováč, ale vítězství Paďoura bylo hodně těsné. Vyhrál o pouhé dvě sekundy před Rusem Pavlem Kočetkovem z týmu Itera-Katuša, třetí Nizozemec Sven van Luijk zaostal zpět jen o dalších 22 sekund.

Zbavit se Kováče se podařilo domácím závodníkům hodně rychle a pomohla jim k tomu i smůla slovenského cyklisty. Ten měl hned v prvním stoupání po 12 kilometrech defekt, musel jet na rezervním kole a ztratil s pelotonem kontakt. Navíc poté musel kolo měnit ještě dvakrát a rázem měl na čelo ztrátu 3:30. To nejvíce nahrávalo Bucháčkovi, který na něj ztrácel pouhých sedm sekund.

Osud Kováče se rychle zpečetil. Po 100 kilometrech měl manko 12 minut, a když peloton kroužil po okruzích se stoupáním na Svatý Kopeček, tak ze závodu odstoupil. Ani Bucháčkovi však žlutý trikot nebyl souzen. V posledním okruhu se vepředu vytvořila skupina tří jezdců, kteří nakonec obsadili stupně vítězů. Za nimi nastoupil Kočetkov, který jistě myslel na nejvyšší příčku a Bucháček jeho tempu nestačil. V závěsu se za ním ale udržel Paďour a to jej vyneslo k největšímu úspěchu závodní kariéry.

„Hlavně je to výsledek práce celého týmu,“ zdůraznil Paďour. „Rozhodující byla druhá etapa, kdy dorazila do cíle s náskokem desetičlenná skupina a byl jsem v ní i já s Bucháčkem. V nejtěžší sobotní etapě se nám nepodařilo uhájit jeho žlutý trikot a dnes jsme museli útočit a nakonec to těsně vyšlo,“ těšilo Paďoura.

V posledních kilometrech dokázal slovenský jezdec Matej Jurčo setřást dvojici svých spolujezdců z úniku a pro Whirlpool-Author přidal i další etapové vítězství.

Czech Cycling Tour - 4. etapa (Olomouc-Olomouc, 176 km)
1. Jurčo (SR/Whirlpool-Author) 4:26:33, 2. Bostner (Slovin./Radenska), 3. Černý (ČR/Olomoucký kraj) oba +11, 4. Polanc, 5. Pibernik (oba Slovin./Radenska), 6. van Luijk (Niz./Jo Piels) všichni +30.
Konečné pořadí
1. Paďour (ČR/Whirlpool-Author) 13:36:08, 2. Kočetkov (Rus./Kaťuša) +2, 3. van Luijk +24, 4. Jelloul (Maroko) +1:01, 5. Polanc +1:45, 6. Bucháček +2:33.

Reklama