Hlavní obsah

Wigginsův hlídací pes Froome: Třeba se dočkám i já

Paříž

Vloni skončil druhý na španělské Vueltě, ale v cyklistickém světě to nějaký extra velký ohlas nezpůsobilo. Proto když se hovořilo o největších favoritech letošní Tour de France, jméno Chris Froome snad nikdo nezmínil. Tenhle britský závodník týmu Sky měl být v první řadě dvorním domestikem Bradleyho Wigginse v horách. Jenže on s ním držel krok v časovkách a v klíčových horských etapách vypadal často silnější. Kdyby mohl jet, Tour by na 99 procent vyhrál on. Týmová hierarchie však byla dopředu nalajnovaná. Lídrem byl Wiggins.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Brit Christopher Froome z celku Team Sky vyhrál první horskou etapu letošní Tour de France2.

Článek

„Zastav, čekáš na Bradleyho," slyšel údajně do vysílačky pokyn z týmového vozu, když se pokusil o nástup v závěru 11. etapy. Příkaz splnil.

„Když potřebujete dobrého hlídacího psa, je tu přece Froome. Jak loajální," napsala na Twitteru v rozčilení jeho partnerka Michelle Coundová.

„Blbost, žádná rivalita mezi námi není," odmítal neshody v týmu Sky. „Mohli jste jasně vidět, že Bradley byl v obou časovkách lepší než já a vítězství si zasloužil. Mým hlavním úkolem bylo pomoci mu k prvenství a mám velkou radost, že se nám to podařilo. Moje druhé místo je bonus navíc," pokračoval. Froome se narodil v keňském Nairobi, kde žil s rodiči do svých čtrnácti let. Pak se přestěhovali do Jihoafrické republiky.

Reprezentoval i Keňu

V cyklistických začátcích dokonce reprezentoval Keňu na mistrovství světa. V Salcburku 2006 na sebe však upozornil jen tím, že krátce po sjezdu ze startovací rampy časovky srazil rozhodčího a oba skončili na zemi. Od roku 2008 závodí s britskou licencí, kterou mohl dostat díky původu svého otce a prarodičů.

Letos pomohl k triumfu na Tour Wigginsovi, za rok může třeba pomýšlet na osobní úspěchy.

„Vím, že Tour mohu vyhrát," citoval ho deník L'Equipe. „Trošku mě to mrzí, protože moc šancí na vítězství v Tour za život nemáte. Ale příští rok by ve stém ročníku mohlo být více hor a věřím, že Sky postaví tým na mně. Wiggins je skvělý chlap i závodník a slíbil, že mi tuhle pomoc jednou vrátí," dodal druhý muž 99. ročníku Tour.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články