Hlavní obsah

Svorada se vrací do české stáje

PRAHA

Čtrnáct let sbíral cyklista Ján Svorada zkušenosti v italských týmech, nyní s vrací do Čech. Nejlepší český silniční cyklista posledního desetiletí podepsal v úterý smlouvu s druhodivizním profesionálním celkem eD'system-ZVVZ. Vítěz Závodu míru z roku 1991 se dohodl na ročním kontraktu.

Článek

Šestatřicetiletý rodák ze slovenského Trenčína prakticky celou svou profesionální kariéru spojil s manažerem Giuseppem Saronnim. Ten s ním původně počítal i do nově vznikající stáje Lampre-Caffita, která vznikla sloučením celků Saeco a Lampre, ale nakonec na něj místo v týmu účastníka ProTour místo nezbylo. "Snažil jsem se dohodnout jinde, ale nikde to nevyšlo," řekl Svorada.

Uznávaný spurtér o sobě dal poprvé vědět v osmnácti letech pátým místem v marocké Casablance na světovém šampionátu juniorů. O tři roky později udělal radost českým příznivcům vítězstvím v Závodu míru, což mu otevřelo dveře do světa profesionální cyklistiky.

Na spurt po Champs Elysées nezapomene

V následující sezóně již hájil barvy v italském týmu Colnago-Lampre. Od té doby vybojoval 73 profesionálních vítězství, rekordní počet výher dosáhl v roce 1997 jako člen Mapei GB, kdy stál šestnáctkrát na nejvyšším stupni, z toho třikrát na španělské Vueltě.

Za nejkrásnější okamžik své kariéry však považuje pětinásobný Cyklista roku v ČR vítězný spurt v závěrečné etapě Tour de France v roce 2001 v Paříži. Na Tour vedle toho vyhrál ještě po jedné etapě v letech 1994 a 1998.

V roce 1997 zase nenašel přemožitele ve třech etapách na Giru d'Italia. V roce 2002 skončil na světovém šampionátu v Zolderu jedenáctý a v letech 1996 a 1998 vybojoval domácí mistrovský titul. V zatím poslední sezóně se radoval z prvenství dvakrát.

Reklama