Hlavní obsah

Gratuloval mu i legendární Merckx. Teď sní Štybar o Tour de France

Praha

I když kvůli kontaktu s divákem 14 kilometrů před cílem ztratil Zdeněk Štybar šanci rvát se o vítězství, přesto jeho šesté místo v nedělní slavné klasice Paříž–Roubaix vzbudilo velký ohlas. „Po závodě mi volal Eddy Merckx a na twitter mi psala třeba tenistka Kim Clijstersová," prozradil český cyklista týmu Omega Pharma-Quick Step den poté.

Foto: Profimedia.cz

Zdeněk Štybar na trati slavné cyklistické klasiky Paříž - Roubaix.

Článek

Kolize Zdeňka Štybara s divákem na trati závodu Paříž-Roubaix

Jak vám je po těle? Vyřídily vás kostky?

Zadek mám do krve, bolí mě kolena a nejvíc prsty, jak člověk na těch úsecích po kostkách drží pevně řídítka. Nemůžu nic vzít do ruky. Ráno pro mě byl největší výkon, že jsem slezl schody dolů a uvařil si kafe. A počítám, že další dny to bude ještě horší.

Spal jste po závodě jako zabitý?

Nemohl jsem usnout. A ráno jsem se vzbudil už v sedm. V noci jsem přemýšlel, jestli jsem v závodě nemohl udělat něco jinak.

A mohl?

Jak jsem měl tu kolizi s divákem, možná jsem mohl dojet ten kousek po kostkách jednou nohou, protože jak jsem nacvakával pedál, zdržel jsem se. Ale stejně bych ztratil i tak. Nakonec jsem usínal s dobrým pocitem, že jsem byl šestý. Jel jsem v první skupině, jako jediný jsem byl schopen se udržet největšího favorita Cancellary, když nastoupil. Myslím, že se nemám za co stydět. I tým byl moc spokojen, jak jsme to zvládli.

A z vás se rázem stal jeden z favoritů na nejtěžší klasiky.

Kvůli těmhle závodům jsem začal se silniční cyklistikou. Vědělo se, že by mi mohly sedět. Tenhle styl, kdy se jede naplno od začátku do konce, mám rád. V neděli to bylo vůbec nejrychlejší Roubaix v historii a já dokázal vydržet s nejlepšími. Letos jsem jel klasiky poprvé a na každém závodě jsem se učil. Do budoucna je to velká výzva, protože etapák kalibru Tour de France nikdy nevyhraju.

Překvapila vás gratulace od tenistky Clijstersové?

Docela jo. Na twitteru jsem měl strašně pozitivních zpráv a ta od ní byla nečekaná.

Znáte se spolu?

Osobně ne, ale tím, že žiju částečně v Belgii, kde je cyklistika moc populární, tak to asi zaujalo i Kim. Cyklistiku sledují všichni.

Co vás čeká v dalších dnech?

Jedu s Ine (Štybarova belgická partnerka – pozn. aut.) na pár dní do Čech. Budu mít volno bez kola, tělo už hlásí, že toho má dost. Potřebuju zregenerovat. Pak začnu zvolna trénovat a do závodů bych se měl vrátit na etapáku Kolem Kalifornie v půlce května.

Pojedete nějakou Grand Tour?

Giro nepřichází v úvahu, to bych nestihl, takže zbývá buď Tour de France, nebo Vuelta. Jeden z těchto závodů bych měl jet.

Jaké jsou šance, že se objevíte v sestavě na Tour de France?

Jsem v širší nominaci, kde je patnáct lidí. Rozhodne se až těsně před tím. Nějakou šanci určitě mám. Kdyby vyšla Tour, byl by to další splněný sen.

Reklama

Související témata: