Hlavní obsah

Bikové peklo v Alpách: Hynek se brodil s kolem ve sněhu, teď se chystá na Malevil Cup

Praha

Psího počasí si biker Krtistián Hynek v sezóně užil až dost. Naposledy absolvoval loňský mistr Evropy v maratónu peklo na závodě Alpentour v Rakousku, kde před týdnem obhájil loňské prvenství. „Byl to slušný extrém,“ přiznal závodník italské stáje Elettroveneta-Corratec, který se teď chystá na domácí šampionát v rámci Malevil Cupu.

Foto: www.alpen-tour.at

Kristián Hynek na trati Alpentour v Rakousku.

Článek
Fotogalerie

„Bylo šílené počasí. Déšť a sníh. Pořadatelé museli některé etapy zkracovat, jednu zrušili úplně. Hlavně ve sjezdech člověk totálně promrznul. Chvílemi se mi zdálo, že nejsem schopen točit nohama," prozradil Hynek.

Během horské časovky byla regulérní chumelenice, v horních pasážích leželo všude dvacet centimetrů čerstvého sněhu. „Poslední tři kilometry jsem musel s kolem střídavě i běžet, nedalo se jet. Trochu jsem si tam natáhl sval," přiznal český vítěz.

Podobný extrém zažil v kariéře podruhé. „Když jsem před lety začínal na kole, jel jsem silniční závod Grossglockner König. Na startu pršelo, byly tři stupně a od půlky kopce padal sníh a nahoře skoro nebylo vidět. Lidi, co jeli za námi, už na kopec ani nevyjeli. My vpředu jsme se tam nějak vydrápali, ale ten sjezd dolů z Grossglockneru byl dost brutální. Sjížděli jsme to tři čtvrtě hodiny," vzpomínal Hynek.

Grog by ho dodělal

Na Alpentour si užil podobné rozmary počasí. „Člověk i v té zimě musí hodně jíst a pít, protože tělo má obrovský výdej. Ale že bych si dal na zahřátí třeba grog, to by asi dopadlo špatně. Myslím, že by mě dodělal a byl by konec," říkal s úsměvem Hynek. „I v zimě se pijou ionťáky, je to nejlepší."

Teď ho čeká v sobotu 14. ročník Malevil Cupu v Jablonném v Podještědí. Před rokem tam vybojoval titul mistra Evropy, letos se závod jede jako domácí šampionát v maratónu. A Hynek bude na stokilometrové trati jedním z velkých favoritů.

Spolu s ním se na start postaví maratónští specialisté Boudný, Novák, Ulman, Hruška či Jobánek. A protože jde o mezinárodní mistrovství republiky, zúčastní se ho závodníci ze 14 zemí. Hvězdou závodu žen bude vítězka letošního Cape Epic Catherine Williamsonová z Velké Británie.

„Titul mě láká, v posledních dvou letech jsem měl na mistrovství republiky smůlu. O šance na solidní výsledek mě připravil pád a technické problémy. Teď bych to rád zlomil a k titulu mistra Evropy získal na Malevilu i zlato z domácího šampionátu," řekl Hynek, jehož koncem července čeká mistrovství světa v rakouském Kirchbergu.

Reklama