Hlavní obsah

Kreuzigerův tým rozsápal ve větru rivaly, Froome i Valverde ztratili

Saint-Amand-Montrond

To se nečekalo! Nevinně vyhlížející rovinatá etapa místo očekávaného hromadného dojezdu zatřásla s pelotonem. Zejména díky fantastickému výkonu Romana Kreuzigera a jeho stájových kolegů ze Saxo-Tinkoff, kteří ve větru najeli 1:09 na lídra Tour de France Chrise Froomeho.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Lídr týmu Saxo-Tinkoff Alberto Contador (vpravo) režíruje únik ve třinácté etapě Tour de France. Třetí zprava Španělův stájový kolega Roman Kreuziger.

Článek
Fotogalerie

Kreuziger skončil ve 13. etapě Tour, kterou ve spurtu vedoucí skupinky vyhrál Brit Mark Cavendish, na šestém místě a celkově se posunul už na čtvrtou pozici! Z jezdců z první desítky s ním vydržel jeho španělský týmový parťák Contador, Nizozemci Mollema a Ten Dam z Belkinu a Dán Fuglsang z Astany.

„Ukázali jsme, že máme opravdu silný tým a že se s námi musí počítat. Po středeční časovce jsme říkali, že nic nevzdáváme a pořád budeme něco zkoušet. Tour končí až v Paříži a stát se může ještě spousta věcí," řekl Kreuziger.

Z pořadí vypadl do včerejška druhý Španěl Valverde. U něj to nebylo o výkonnosti, jako v případě Froomeho, ale o velké smůle. Zhruba 85 kilometrů před cílem, když už byl peloton roztrhaný na několik skupin, odpadl španělský lídr Movistaru z té čelní kvůli defektu. Než vyměnil kolo, ztratil pár vteřin, a i když na něj čekalo několik týmových domestiků, nedokázali se dostat zpátky.

Po několika desítkách kilometrů úsilí, kdy vedoucí skupinu tahali závodníci týmů Omega Pharma-Quick Step a Belkin, Valverde a spol. snažení vzdali a zcela rezignovali. V cíli měl Valverde na 70. místě ztrátu 9:54 min. a v průběžném pořadí klesl na 16. příčku s mankem 12:10. „Je to velká smůla, ale my jsme ve chvíli jeho defektu přestali jet. Náš tým má svědomí čisté," řekl Kreuziger.

Contador: Jsem na vás na všechny pyšný

Atak jezdců Saxo-Tinkoff přišel 31 kilometrů před cílem. „Byli jsme v tu chvíli s klukama dobře srovnaní vpředu. Viděli jsme, že se peloton natahuje, že hodně lidí odpadá a vycítili jsme šanci. Něco jsme do té doby pošetřili, protože jsme tolik netahali, tak jsme na sebe jen mrkli a zkusili jsme to," popsal český cyklista rozhodující moment.

„Byli jsme tam v šesti a jeli jsme to až do cíle jak časovku družstev. Střídali jsme se tam na špici všichni, i já a Alberto. Ostatní kluci z jiných týmů už moc netahali, Mollema s Ten Damem měli strach z naší přesily, Sagan s Cavendishem zase čekali na konec. Ale šli jsme do toho s tím, že to zkusíme a vyšlo to parádně," těšilo Kreuzigera.

Peloton roztrhali na větru jako první závodníci stáje Omega Pharma-Quick Step už 110 kilometrů před cílem. Vzadu zůstali německý spurtér Kittel, ale třeba i oba lídři španělské stáje Euskaltel Anton a Nieve. Na posledních 30 kilometrech vzali otěže do rukou borci ze Saxo-Tinkoff, s nimiž vydrželo jen osm dalších cyklistů. Včetně spurterů Cavendishe a Sagana. „Říkali jsme si, že to na Tour nikdo dlouho takhle ve větru nerozjel. Spousta lidí s něčím takovým nepočítala," řekl Kreuziger.

„Jsem na vás na všechny pyšný. Díky, díky, díky celému týmu," vysekl kolegům poklonu lídr Saxo-Tinkoff Alberto Contador.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 13. etapa: Tours - Saint-Amand-Montrond (173 km):
1. Cavendish (Brit./Omega Pharma-Quick-Step) 3:40:08
2. Sagan (SR/Cannondale)
3. Mollema (Niz./Belkin)
4. Fuglsang (Dán./Astana)
5. Terpstra (Niz./Omega Pharma-Quick-Step)
6. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff)
7. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff)
8. Ten Dam (Niz./Belkin) všichni stejný čas
9. S. Chavanel (Fr./Omega Pharma-Quick-Step) -6
10. Rogers (Austr./Saxo-Tinkoff) -9.
Průběžné pořadí:
1. Froome (Brit./Sky) 51:00:30
2. Mollema -2:28
3. Contador -2:45
4. Kreuziger -2:48
5. Ten Dam -3:01
6. Fuglsang -4:39
7. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -4:44
8. Quintana (Kol./Movistar) -5:18
9. Péraud (Fr./AG2R) -5:39
10. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -5:48.

Reklama