Hlavní obsah

Valverde si chce na Vueltě spravit náladu. Šéf jeho týmu favorizuje i Kreuzigera

Praha

Na Tour de France ho defekt v jedné z větrných etap připravil o umístění na stupních vítězů a musel se spokojit až s osmou příčkou, ač v závěrečných alpských etapách patřil k nesilnějším. Teď si chce španělský cyklista Alejandro Valverde spravit náladu na domácí Vueltě, jejíž 68. ročník startuje zítra.

Foto: Foto: ČTK/AP

Španělský cyklista Alejandro Valverde patří k favoritům Vuelty.

Článek

Třítýdenní klání na španělském území vyhrál už v roce 2009, vloni skončil druhý. Dá se říct, že Vuelta je pro něj srdečním závodem, protože na stupních vítězů pro nejlepší trojici v celkovém pořadí tam stál už čtyřikrát.

„Rád bych se i letos o něco pokusil," řekl 33letý Valverde, který bude jediným lídrem formace Movistar. Taktika dvou lídrů jako na Tour, kde ho nakonec zastoupil Kolumbijec Quintana, na Vueltě fungovat nebude. Všichni padnou pro Valverdeho, tak zní jasný úkol pro zbytek týmu, který budou tvořit Španělé Intxausti, Herrada, Moreno, Erviti, Gutiérrez, Lastras, Ital Capecchi a Polák Szmyd.

Valverde už na Vueltě vyhrál celkem sedm etap a i letos patří mezi největší favority. „Alejandro má na velký výsledek. Při sestavování programu jsme ho záměrně nezařadili na některé závody v úvodu sezóny, aby byl v tomhle období čerstvý a bez potíží zvládl Tour i Vueltu," oznámil šéf týmu Movistar Eusebio Unzue.

Za největší rivaly považuje třetího muže letošní Tour, Španěla Rodrígueze (Kaťuša) a italského vlčáka Nibaliho z Astany, vítěze Gira 2013. „Pak jsou tu samozřejmě Samuel Sánchez, Kolumbijci Urán, Henao, Betancur a v neposlední řadě Kreuziger, který letos jezdí skvěle," vyzdvihl šéf Movistaru i výkony českého cyklisty ze Saxo-Tinkoff.

Na závodníky čeká během tří týdnů hned na úvod týmová časovka (27 km), jedna individuální časovka (38 km) a třináct horských etap. Hned jedenáct z nich má cíl na kopci. Profil vyloženě nahrává elitním vrchařům. Jednadvacet etap 68. ročníku Vuelty měří celkem 3319 kilometrů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.