Hlavní obsah

První spurt pelotonu na letošní Vueltě vyhrál Matthews, Nibali uhájil vedení

Lago de Sanabria

První hromadný spurt pelotonu na letošní Vueltě vyhrál australský cyklista Michael Matthews. Vedení po páté etapě uhájil Ital Vincenzo Nibali, nejlepší Čech Roman Kreuziger je desátý.

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Vincenzo Nibali si na Vueltě udržel průběžné vedení.

Článek

Dvaadvacetiletý Matthews z týmu Orica byl vysoko už v úterní etapě a ve středu své třetí místo ještě vylepšil. Pro první triumf v kariéře na Grand Tour si mistr světa do 23 let z roku 2010 dojel před Argentincem Maximilianem Richezem a Belgičanem Giannim Meersmanem.

"Mohlo vyhrát klidně dvacet jiných jezdců, ale můj tým mě dovezl ve výborné pozici a měl jsem dobré nohy, abych to dokončil," uvedl Matthews, jenž na velkém třítýdenním závodu startuje poprvé. "Nečekal jsem před startem, že vyhraju, ale věděl jsem, že forma je dobrá," dodal a poděkoval sportovnímu řediteli Julianu Deanovi, jenž mu pomocí vysílačky poradil, co ho čeká v závěrečných kilometrech. "Kdyby mi to neřekl, jel bych jako slepý a těžko bych vyhrál."

Mírně zvlněný terén 174 km dlouhé etapy ze Soberu do Lago de Sanabria nahrával tomu, že by mohl poprvé na letošní Vueltě slavit úspěch únik. Snažila se o to pětice Winner Anacona, Nicolas Edet, Antonio Piedra, Jurgen Van De Walle a Arnaud Courteille, která si v jeden moment vypracovala více než desetiminutový náskok.

Hlavní pole však začalo uprchlíky v závěru stíhat a poslední dva Van De Walleho a Courteillea pohltilo necelé čtyři kilometry před cílem. "Moc nechybělo, aby jim ten únik vydržel. Měli velký náskok, ale nejdřív to začal sjíždět Garmin a pak za to vzaly týmy Orica a Omega Pharma-Quick Step. Nakonec to bylo na hranu. I proto, že v jednu chvíli lehce sprchlo a silnice byla trošku uklouzaná. Já tu dnešní etapu jen tak objel, spíš jsem byl schovaný a šetřil jsem se," uvedl na svém webu Kreuziger.

V pelotonu ve stejném čase jako vítěz dojeli všichni favorité včetně lídra Nibaliho, jenž si udržel v čele průběžného pořadí třísekundový náskok před Američanem Christopherem Hornerem.

Z českého kvarteta byli v hlavním poli 30. Kreuziger a 40. König, kteří uhájili své 10. a 13. místo v celkovém hodnocení. Zdeněk Štybar, jenž v závěru rozjížděl tempo, a Jan Bárta opět ztratili.

Cyklistický závod Vuelta - 5. etapa Sober - Lago de Sanabria (174,3 km):
1. Matthews (Austr./Orica-GreenEdge) 4:28:22
2. Richeze (Arg./Lampre)
3. Meersman (Belg./Omega Pharma-Quick Step)
4. Arndt (Něm./Argos)
5. Farrar (USA/Garmin)
6. Boasson Hagen (Nor./Sky)
7. Roux (Fr./FDJ.fr)
8. Henderson (N. Zél./Lotto)
9. Ratto (It./Cannondale)
10. Bole (Slovin./Vacansoleil)
30. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff)
40. König (ČR/NetApp) všichni stejný čas
100. Štybar (ČR/Omega Pharma-Quick-Step) -25
151. Bárta (ČR/NetApp) -3:28
Průběžné pořadí:
1. Nibali (It./Astana) 18:43:52
2. Horner (USA/RadioShack) -3
3. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff) -8
4. Zubeldia (Šp./RadioShack) -16
5. Valverde (Šp./Movistar) -21
6. Kiserlovski (Chorv./RadioShack) -26
7. Urán (Kol./Sky) -28
8. Moreno (Šp./Kaťuša) -31
9. Majka (Pol./Saxo-Tinkoff) -38
10. Kreuziger -42
13. König -48
82. Bárta -15:39
88. Štybar -17:15

Reklama