Hlavní obsah

Wiggins prý místo triumfu z loňské Tour de France málem odstoupil

Londýn

Nechybělo mnoho a cyklista Bradley Wiggins nevyhrál loňskou Tour de France. Místo toho, aby se stal prvním britským vítězem v dlouhé historii Staré dámy, hrozil podle bývalého sportovního ředitele stáje Sky Seana Yatese odstoupením kvůli příliš agresivnímu závodění týmového kolegy Chrise Froomea, jenž mu měl krýt záda. Yates to prozradil ve své knize It's All About the Bike (Všechno je o kole).

Foto: Sport.cz

Bradley Wiggins slaví svůj triumf na slavné Tour de France

Článek

Yates ve své knize opět přiživil spekulace o tom, jak velká rivalita mezi oběma jezdci panuje. Froome, který skončil loni celkově druhý, vypadal tehdy při horské 11. etapě, že se spíše snaží zaútočit, než aby lídru Wigginsovi pomáhal udržet žlutý trikot vedoucího jezdce.

Na to, aby na svého kolegu počkal, musel být tehdy údajně upozorněn přes týmovou vysílačku. Wiggins na to později prý reagoval textovou zprávou o tom, "že by možná bylo pro všechny lepší, kdyby jel domů". Yates přitom připouští, že Froome měl volné ruce, ale jen v tom ohledu, aby upevnil svoji druhou příčku v celkovém pořadí.

"Generální manažer Dave Brailsford a já jsme se chtěli držet původního plánu, jímž bylo, aby Bradley dovezl žlutý trikot až do Paříže, s čímž Bradley přirozeně souhlasil. Byl však obezřetný, co se může stát, kdyby Froome zaútočil," uvádí Yates.

Froome Wigginse ohrozit nesměl

"Měli jsme jasno v tom, že Froomey musí zůstat po Bradově boku až do posledních 500 metrů. Idea byla taková, že může zaútočit, pokud bude chtít, aby získal nějaký čas na Nibaliho a Evanse v souboji o druhé místo, ale bez toho, aby ohrozil Bradleyho vedení," vzpomíná Yates.

Froome ale oproti plánu zaútočil ve chvíli, kdy do konce etapy scházely čtyři kilometry a Wiggins zaostával. "Na chvíli jsem tomu nemohl vůbec uvěřit. Říkal jsem si: 'Co to sakra je?' Pak jsem jasně připomněl do rádia, že tohle rozhodně není v plánu a bude lepší, když počká. A on počkal," přiblížil Yates krušné chvilky.

Po návratu do svého pokoje obdržel od Wigginse zmíněnou sms zprávu. "Šel jsem za ním do pokoje a byl zklamaný. Cítil se, jako kdyby ho Froomey bodl do zad s ohledem na plán, který jsme probírali před etapou," doplnil Yates s tím, že se mu však společně s Brailsfordem podařilo Wigginse přesvědčit, aby v závodě pokračoval.

Letos - při Wigginsově absenci - už se Froome triumfu na Tour dočkal. Oba britské jezdce čeká koncem září ve Florencii mistrovství světa. Zatímco od Wigginse se očekává triumf v časovce jednotlivců, Froome bude favoritem silničního závodu.

Reklama

Související témata: