Hlavní obsah

Bárta by si rád po Giru a Vueltě zajel i Tour de France

Brno

Osmadvacetiletý český cyklista Jan Bárta by si rád v příští sezóně zajel i slavnou Tour de France. Zda se mu to podaří, bude záležet na tom, jestli obdrží jeho německý tým NetApp divokou kartu. Nejlepší německá stáj, v níž působí i Leopold König, usilovně lobuje o zisk jedné ze tří divokých karet.

Foto: Jan Brychta/roadcycling.cz

Cyklista Jan Bárta.

Článek

"Snad se záměr manažerům našeho týmu podaří. Letos jsme byli na Vueltě, loni na Giru. Bylo by výborné, kdyby se nám podařilo dostat se i na slavnou Tour. Je však těžké odhadovat vyhlídky. Nyní to považuji za předčasné," řekl Bárta, který má za sebou dvě úspěšné sezóny.

V trháku šlapal 220 kilometrů

Na zářijovém mistrovství světa ve Florencii potvrdil časovkářské kvality a skončil jedenáctý. V závodě s hromadným startem se zařadil k hlavním hrdinům, neboť v lijáku vydržel v úniku v pětičlenné skupině uprchlíků šlapat 220 kilometrů. Vueltu dokončil na 70. místě, byl druhý Kolem Sarthu, třetí v etapovém závodě Kolem Bavorska a začátkem května vyhrál Szlakiem Grodów Piastowskich v Polsku. Kromě toho získal i dva domácí tituly v časovce i v závodu s hromadným startem.

"Se sezónou mohu být spokojen. I když na světovém šampionátu jsem pomýšlel po loňském sedmém místě v časovce opět na umístění v první desítce," přiznal Bárta.

Na biku tolik nepromrzá

Po dovolené a odpočinku už zahájil tento týden individuální přípravu na novou sezónu. "Záleží na počasí. Pokud je tepleji, tak vyrážím na silničním kole. Jak teploty klesnou, tak dávám přednost horskému kolu. Což považuji také za výborný trénink. Na biku se více zahřeju a nepromrzám," popsal Bárta své současné aktivity. Na první týmové soustředění se chystá až v prosinci, tam se také dozví termínový program pro sezónu.

"V prosinci chci jet ještě alespoň jednou trénovat do teplého prostředí. Potom mě čeká v lednu příprava na Mallorce. Vím ještě, že bych měl v únoru startovat v závodě v Ománu. Další přesný program neznám," dodal Bárta, pro něhož bude jedním z cílů v příštím roce i obhajoba obou domácích titulů.

Reklama