Hlavní obsah

Cyklista Di Luca má za třetí dopingový prohřešek doživotní trest

Řím

Dopingový hříšník a vítěz cyklistického Gira d'Italia z roku 2007 Danilo Di Luca dostal za třetí porušení pravidel doživotní zákaz činnosti. Tento trest pro sedmatřicetiletého italského jezdce navrhoval žalobce a tribunál národního olympijského výboru mu při vynesení rozsudku vyhověl.

Článek

Di Luca byl poprvé potrestán právě po triumfu na Giru před šesti lety, tehdy nesměl závodit tři měsíce za kontakty se zakázaným lékařem Carlem Santuccionem.

O dva roky později měl při Giru pozitivní test na EPO, následoval stop na rok a půl. Potřetí se Di Luca provinil při náhodné kontrole letos v dubnu jen nedlouho před startem Gira. Stáj Vini Fantini-Selle Italia ho ihned po zveřejnění výsledku propustila.

Di Luca, vítěz hodnocení ProTour z roku 2005, na začátku letošního roku zvažoval konec kariéry, nakonec si sehnal nové angažmá a na Giru byl blízko etapovému vítězství. Jeho pozitivní test z konce dubna vyšel najevo až pár dnů před koncem třítýdenního závodu.

Spolu s doživotním trestem dostal Di Luca pokutu 35 000 eur (960 000 korun), zaplatit musí i soudní výlohy a také náklady na laboratorní analýzy testů ve výši 70 tisíc korun. Proti verdiktu se může odvolat ke sportovnímu arbitrážnímu soudu CAS v Lausanne.

Reklama

Související témata: