Hlavní obsah

Cyklokrosař Bína po prvním titulu: Neměl jsem dobré nohy, ale stačilo to

Loštice

Po pěti stříbrných a jednom bronzu se cyklokrosař Martin Bína na domácím šampionátu dočkal vytouženého zlata. Závodník belgické stáje Kwadro-Stannah ovládl mistrovský závod v Lošticích zcela suverénně, ostatní soupeře porazil rozdílem třídy.

Foto: Foto facebook

Cyklokrosař Martin Bína.

Článek

Splnil se vám sen?

Konečně... Jsem rád, co na to říct. Dočkal jsem se. Po pěti druhých místech už bylo na čase.

V kariéře jste získal titul juniorského mistra světa, vyhrál jste závod Světového poháru. Kam tenhle výsledek řadíte?

Svěťák je možná víc, ale vozit dres mistra republiky je prestižní jak pro mě, tak pro tým. Je to jeden z největších výsledků kariéry.

Sledovali v Belgii někde na internetu závod?

Na baráku, kde v Belgii bydlíme, máme českou kartu a šéf týmu se na závod díval. Snad jsem mu udělal radost. Kvůli nám se Šimonem (Šimůnek) sem přijela belgická televize a od rána byli s námi. V sedm jsem se rozjížděl v pokoji, najednou tam vletěl borec s kamerou. Říkal jsem mu, jestli za mnou půjde i do sprchy (smích).

S jakou taktikou jste do závodu šel?

Za začátku jsem si chtěl kluky trochu omrknout, jak na tom kdo bude. Pak jsem za to vzal. Přitom jsem neměl moc dobré nohy, bylo to z mé strany takové unavené. V týdnu jsem byl trochu nastydlý, naštěstí jsem se z toho dostal. Nejelo se mi ideálně, ale na titul to stačilo.

Ale vyhrál jste s velkým náskokem.

Hlásili mi v průběhu závodu, že se zvyšuje. Věděl jsem, že když něco nepodělám, tak to vyjde. Soustředil jsem se na ty těžké úseky, hlavně na dva těžké výjezdy. Tam se dalo co nejvíc nahnat. Dával jsem si docela dost. Nohy mě bolely jako kráva. Trať byla pěkná, poctivá.

Překvapili vás další dva medailisté, Boroš a Kyzivát?

Bory (Boroš) tu výkonnost má, potvrzuje to celou sezónu. Kyzi (Kyzivát) je asi překvapením pro víc lidí, ale zasloužil si to. Nikdo další nebyl lepší než on, jel si svoje a urval bronz.

Co vás čeká teď do mistrovství světa v Hoogerheide?

Asi odjedu na pár dní trénovat na Mallorku, protože po vánočním turné v Belgii cítím trochu únavu. Závodů bylo hodně a cítím, že se potřebuju trochu uklidnit, aby za tři týdny forma vygradovala. Ale bude to jen na pár dní, protože další víkend závodím oba dny v Belgii a týden na to je poslední svěťák.

Titul českého mistra oslavíte až po sezóně?

Teď na to není čas. Možná zajdem jen na véču, ale že bych se šel hned zbořit, to nehrozí... Ale bylo by to levný (smích). Dvě piva by stačila...

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.