Hlavní obsah

Padrnos věří, že Savoldelli Giro vyhraje

PRAHA

Cyklista Paolo Savoldelli vede po patnácti etapách Giro d'Italia a jeho spolujezdec ze stáje Discovery Channel Pavel Padrnos věří, že růžový trikot bude italskému závodníkovi patřit i v neděli v cíli 88. ročníku v Miláně. Americký tým původně nešel na start závodu s myšlenkami na celkové vítězství, ale nyní už by ho rád vybojoval.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Padrnos

Článek

"Chtěli jsme mít někoho do pěti, vyhrát nějakou etapu a celkově se představit v pozitivním světle. Zatím je to lepší, než jsme předpokládali, ale do cíle chybí ještě pět dnů," řekl Padrnos během dnešního volného dne, kdy jezdci odpočívají před dalšími těžkými etapami v Lissone.

Český cyklista výrazně pomáhal v uplynulých letech na Tour de France k triumfům Lanci Armstrongovi, nynější práce pro Savoldelliho na Giru je prý výrazně lehčí. "Zatím vše jezdí sám," uvedl s úsměvem. "Tady to není tak stresované, i zájem médií je o něco menší. Chyba se dá napravit bez většího stresu, než je tomu na Tour," tvrdí zkušený jezdec.

Na Giru startuje Padrnos počtvrté, letos se vrátil po čtyřleté přestávce. "Tím, že vznikla ProTour, tak se úroveň Gira hodně zvedla. Startují zde všechny nejlepší týmy, zatímco dříve jely hlavně italské stáje. Kvality Tour de France však stále nedosahuje," míní Padrnos, který prý bere Giro hlavně jako součást přípravy.

Giro je náročnější než v minulosti

"Neměl jsem v plánu absolvovat Giro v plné formě, ale především se dobře připravit na Tour. Tím, že Savoldelli vede, se to trochu změnilo, a proto dojedu až do Milána," řekl Padrnos. Giro je podle něj náročnější než v minulosti. "Posledních deset dnů jsou etapy extrémně tvrdé ve velkých horách," uvedl cyklista.

Stáj Discovery je v italských novinách kritizována, že Savoldellimu, vítězi Gira z roku 2002, neposkytuje potřebnou podporu. "Zatím jsme jej nenechali nikde ve větších problémech. Je však pravda, že již nemáme v sestavě žádného dobrého vrchaře, protože Danielson se zraněným kolenem odjel domů," řekl Padrnos, jenž po boku týmového lídra vydrží vždy až do posledního kopce. "Tam kde se opravdu rozhoduje, toho už mám plné zuby," dodal.

Podle Padrnose je reálné, aby Savoldelli dovezl růžový trikot až milánského cíle. Největší soupeř, kterého měl v krajanovi Ivanu Bassovi, vypadl z boje o prvenství pro zdravotní problémy. "Nelze však přehlédnout stále se lepšící formu Simoniho. Když si Paolo v kopcích povede jako dosud, tak to bude dobré, protože časovku má lepší. Ta by měla definitivně rozhodnout. I Di Luca je velký soupeř, ale osobně si myslím, že Simoni je nebezpečnější," prohlásil Padrnos.

Reklama