Hlavní obsah

Andrle v závěru Gira nejvíc věří Savoldellimu

PRAHA

Udrží italský cyklista Paolo Savoldelli v závodě Giro d'Italia růžový trikot až do nedělního cíle v Miláně? Český domestik týmu Liberty Seguros René Andrle mu dává velké šance. "V páteční časovce může dát Di Lucovi i Simonimu minutu, možná dvě," říká. Podle 31letého českého cyklisty se však může ještě stát spousta zajímavých věcí, hlavně ve čtvrteční a sobotní etapě.

Článek

"Zas tak velké časové rozestupy tam nejsou a záleží, jak se ti nejlepší budou navzájem hlídat. Může z toho profitovat třeba pátý Rujano z Venezuely. Kdyby vyhrál ve čtvrtek etapu se třemi kopci před cílem o dvě minuty, časovku má taky dobrou a rázem se posune dopředu," uvažoval Andrle při včerejším dni volna.

Savoldelli se sice v kopcích, kterých si peloton užije do sytosti hlavně v sobotu s cílem v Sestriere, nemůže opřít o výborného vrchaře Danielsona, který kvůli zranění kolena odjel předčasně domů, ale i tak má v Discovery Channel zdatné pomocníky. Především Čecha Pavla Padrnose.

"Pepa tady jezdí famózně, po Savoldellim je z nich druhý nejlepší. Vždycky s ním vydrží až do posledního kopce a třeba stoupání na nejvyšší bod závodu Passo dello Stelvio jel v neděli celou dobu na špici," chválil krajana.

Tým Liberty Seguros se zatím radoval z vítězství v jedné etapě, v celkovém pořadí má však nejlépe 15. Carusa. "Samozřejmě je to míň, než jsme čekali. Náš lídr Scarponi v neděli vybouchl, ale taky je to mladý kluk a těžko mu někdo může něco vyčítat. Teď se pokusíme vyhrát jednu ze dvou horských etap. Na roviny nemáme spurtéra a časovka je velká loterie," uvažoval Andrle.

V uplynulém týdnu ho přijel navštívit jeho dlouholetý kamarád Radek Hamr, hokejista švédského Färjestadu. S sebou přivezl další dva hokejové přátele a zároveň cyklistické fanoušky Václava Burdu a Slováka Zdena Cháru. "Kluci tady strávili šest dní a byli nadšení. Ukázal jsem jim zázemí týmu, protáhl jsem je tam, kam by se normálně nedostali. Hamr s Chárou jezdili na kolech a Burdovi jsem domluvil, že absolvoval nedělní etapu v našem týmovém autě," prozradil Andrle.

Právě zázemí týmu je během celého Gira na špičkové úrovni. Závodníci bydlí většinou v těch nejlepších hotelích, kde však nemohou využívat jídlem přeplněných švédských stolů. "Máme předepsaný jídelníček, v němž převažují samé zdravé věci - špagety, vařená zelenina, kuřecí maso a vločky. Ty si vozíme vlastní, máme jich tady deset druhů. Samozřejmě se to člověku někdy přejí, ale na smažák s hranolkama bych tady asi nic neujel," usmíval se Andrle.

Závodníci mají k dispozici čtrnáct členů doprovodu. "Tři sportovní ředitelé, doktor, čtyři mechanici, čtyři maséři, tiskový mluvčí a člověk, co pečuje o hosty týmu," vypočítal Andrle. "Starají se o nás perfektně, tak by bylo dobré, kdyby se nám povedlo ještě vyhrát aspoň jednu etapu."

Reklama