Hlavní obsah

Decibely z Vysočiny jako trumfové eso v boji německým sokem o MS 2016

Nové Město na Moravě

Unikátní projekt, při němž budou v klíčové roli diváci, nachystali na závod Světového poháru horských kol do Nového Města na Moravě organizátoři. Během nedělního finálového dne bude poprvé při cyklistickém závodě změřena hlasitost fandění.

Foto: Radek Malina

Jaroslav Kulhavý v zázemí týmu Specialized Racing v Novém Městě na Moravě.

Článek

Nejde o samoúčelný projekt, jehož jedinou touhou je změřit v decibelech halas vydávaný fanoušky při všech třech nedělních závodech v prostorách startu a cíle ve Vysočina Aréně. Hlavním záměrem je získat další trumfové eso v boji o pořadatelství mistrovství světa horských kol 2016.

O šampionát za dva roky usiluje kromě Nového Města na Moravě rovněž německý Albstadt. Pro český závod hovoří skutečnost, že je v srdcích fanoušků. Za poslední tři roky byl vždy mezinárodní unií vyhlášen jako nejlepší v seriálu.

„Nikdo z bikerů není z ostatních závodů zvyklý na tak úžasnou atmosféru a neopakovatelnou podporu, které se nám od lidí dostává v Novém Městě. Není možné zažít něco podobného jinde," přitakává Kateřina Nash, česká závodnice ve službách amerického týmu Luna Pro. „Je fakt, že do Nového Města se těší všichni závodníci. Už před měsícem v Austrálii mi mnoho lidí líčilo, jak se nemohou dočkat. Zatímco na Vysočině chodí pokaždé přes deset tisíc lidí, v Austrálii byla tak desetina," potvrzuje Jaroslav Kulhavý, český elitní biker z týmu Specialized Racing, který se pyšní zlatou olympijskou medailí.

Sázka může přijít draho

Změřením hlučnosti fanoušků chtějí organizátoři zástupcům mezinárodní cyklistické unie dokázat, že si Česko zaslouží důvěru pro pořádání MS. „Fanděte naplno a hlavně hlasitě. Chtěli bychom vytvořit ještě lepší atmosféru než v minulých letech. Chceme zástupcům UCI dokázat, že u nás je zájem o horská kola větší než v divácky silném Německu," říká Ján Svorada, generální manažer závodu.

Dokonce se vsadil, že pokud hukot z hrdel diváků a jejich fanouškovských pomůcek nepřekročí hranici 100 decibelů, bude po nedělním posledním závodě rozdávat divákům na cestu domů nealkoholické pivo Birell zdarma. Například při hokejovém utkání po vstřelení branky byla naměřena hlasitost 115 decibelů.

Naproti tomu pokud diváci naplní přání bývalého skvělého silničního cyklisty pyšnícího se etapovými triumfy z Tour de France, italského Gira i španělské Vuelty, věnuje výrobce nealkoholického pěnivého moku fanouškům při odchodu z areálu 2016 piv.

„Doufám, že se divákům podaří určenou hranici překonat. A hlavně přeju Novému Městu, aby s kandidaturou uspělo. Bylo by to zasloužené. Zázemí je na Vysočině rozhodně lepší než v Německu. Navíc máme zástupce mezi muži i ženami ve špici Světového poháru," přemítá Jaroslav Kulhavý, vítěz olympijského závodu horských kol.

Reklama