Hlavní obsah

Kolumbijská nadvláda na Giru! Arredondo vyhrál 18. etapu, Quintana dál vede

Rifugio Panarotta

Kolumbijští cyklisté jsou v horských etapách na Giru d´Italia jako doma. Osmnáctou etapu slavného cyklistického závodu vyhrál v závěrečném stoupání Julián Arredondo. Růžový trikot pro celkového lídra uhájil jeho krajan Nairo Quintana před dalším Kolumbijcem Rigobertem Uránem.

Foto: Gian Mattia D'Alberto, ČTK/AP

Kolumbijský cyklista Julián Arredondo slaví vítězství v 18. etapě Gira d´Italia.

Článek

Arredondo patřil mezi několik jezdců v úniku a rozhodující útok v cestě za etapovým triumfem předvedl čtyři kilometry před cílem na vrcholu Rifugio Panarotta. Finišoval s pohodlným náskokem 17 vteřin na dalšího Kolumbijce Fabia Duarteho, třetí dojel o dalších dvacet vteřin později Ir Philip Deignan.

"O toto vítězství jsem opravdu hodně usiloval. Od začátku jsem říkal, že jsem na letošním Giru, abych vyhrál alespoň jednu etapu, a od začátku jsem se o to snažil. Dosud jsem byl třikrát druhý a dvakrát třetí, chyběl mi jen nejvyšší stupeň a konečně ho mám. Dnes večer budeme slavit," citovala Arredonda agentura AP.

Lídr závodu Quintana projel cílem na desátém místě a zůstal mu stále náskok 101 vteřin na druhého Urána, před jehož nástupy se předtím úspěšně bránil. Na třetí příčku se posunul Francouz Pierre Rolland, dvě vteřiny za ním jsou nejlepší domácí jezdec Fabio Aru a Polák Rafal Majka.

"Dnes to bylo klidné stoupání, došlo sice k několika útokům, ale dokázal jsem si pohlídat všechny jezdce, kteří mě mohli ohrozit. Našemu týmu to dnes vyšlo, jsem nadšený z toho, jak zatím závod probíhá. Dokonce mi fandí i italští fanoušci kolem trati, mám opravdu radost z vřelého přístupu, kterého se tu dočkáváme," uvedl Quintana.

Největší propad pořadím potkal před páteční časovkou jednotlivců dosud třetího Australana Cadela Evanse. Vítěz Tour de France z roku 2011 si pohoršil na devátou pozici celkového hodnocení a na Quintanu ztrácí bez vteřiny pět minut.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 18. etapa: Belluno - Rifugio Panarotta (171 km):
1. Arredondo (Kol./Trek) 4:49:51
2. Duarte (Kol./Colombia) -17
3. Deignan (Ir./Sky) -37
4. Pellizotti (It./Androni Giocattoli) -1:20
5. Zardini (It./Bardiani Valvole) -1:24
6. De Gendt (Belg./Omega Pharma-Quick-Step) -1:38
7. Basso (It./Cannondale) -1:43
8. Cataldo (It./Sky) -1:59
9. Aru (It./Astana) -2:43
10. Quintana (Kol./Movistar) -2:46.
Průběžné pořadí:
1. Quintana 77:58:08
2. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step) -1:41
3. Rolland (Fr./Europcar) -3:29
4. Aru
5. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) oba -3:31
6. Pozzovivo (It./AG2R) -3:52
7. Hesjedal (Kan./Garmin) -4:32
8. Kelderman (Niz./Belkin) -4:37
9. Evans (Austr./BMC) -4:59
10. Kišerlovski (Chorv./Trek) -8:33.

Reklama