Hlavní obsah

Španělský biker Hermida poprvé vyhrál Pražské schody

PRAHA

Španělský cyklista Jose Antonio Hermida suverénně vyhrál při svém druhém startu v české metropoli 12. ročník exhibičního závodu na horských kolech Pražské schody. Spolu s ním na Malé Straně vystoupili na stupně vítězů Tomáš Vokrouhlík z pořádajícího celku ČS MTB a Pavel Boudný z Dream Bikes HP, před rokem druhý.

Článek

Na start závodu v Nerudově ulici se postavilo 67 cyklistů, vedle šestadvacetiletého Hermidy, druhého muže olympijského závodu v Aténách, ze zahraničních hvězd ještě Francouz Miguel Martinez a Ralf Naef ze Švýcarska. Oba však potkala smůla a skončili v poli poražených. Naef, mistr Evropy z roku 2003 a šestý muž loňské olympijské soutěže, vyrazil hned po startu k samostatnému úniku, ale defekt zadního kola po dvaceti minutách znamenal nejen ztrátu náskoku, ale i propad v pelotonu.

Ještě hůře dopadl olympijský vítěz ze Sydney 2000 Martinez, který v Praze startoval poprvé již před osmi roky a v letech 2000, 2001 a 2004 se radoval z vítězství. Nejprve se mu z nosu spustila krev, a když se s touto nepříjemností vypořádal, zradila jej technika. Zaseklá odpružená vidlice mu nedovolila jet naplno, hlavně při sjezdu 189 Zámeckých schodů a Hermida jej nakonec dojel o celý okruh dlouhý 1200 metrů.

Za Hermidou vykrystalizovala šestice pronásledovatelů ve složení Vokrouhlík, Boudný, Spěšný (Merida), Ježek (Top Ten Teplice), Cirkl (Hrinkow) a Hynek (ČS MTB). To však již na trati nebyl vítěz závodu z roku 1999 Radim Kořínek. "Jelo se strašně rychle hned od startu. Mně se nyní moc nedaří, strašně jsem se trápil a nemělo cenu to protahovat," řekl ČTK český olympionik.

Skupina spolu vydržela až do závěru, rozhodovalo se v posledním stoupání v Nerudově ulici a ve výjezdu k hradu. Ze ztrátou minuty a tři čtvrtě spurtovali o druhé místo Vokrouhlík a Boudný, nepatrně více sil měl Vokrouhlík, který při svém šestém startu vystoupil poprvé na stupně vítězů.

"O víkendu jsem jel závod Světového poháru a maratonský závod Českého poháru. Přesto se mi jelo docela dobře, ale bál jsem se, aby nezapršelo. To by bylo hrozné. Na Hermidu neměl nikdo a jsem rád, že se mi podařilo vybojovat místo na stupních vítězů," řekl Vokrouhlík.

Vítězný Hermida se tvářil velice spokojeně, třebaže pražský závod označil za velmi náročný. "Hodně tvrdé stoupání a stejně náročné sjezdy, člověk si na trati ani metr neodpočine. Musí si rozvrhnout síly a mít dobou techniku. I když se možná zdálo, že jsem vyhrál snadno, tak tomu tak nebylo, závod mi dal moc zabrat," řekl španělský jezdec.

Výsledky:
1. Hermida (Šp.) 1:00:47, 2. Vokrouhlík (ČS MTB) -1:42, 3. Boudný (Dream Bikes HP) -1:43, 4. Spěšný (Merida) -2:03, 5. Ježek (Top Ten Teplice) -2:04, 6. Cirkl (Hrinkow) -2:05, 7. Hynek (ČS MTB) -2:15.

Reklama

Související témata: