Hlavní obsah

Český tým se při závodu Napříč Amerikou neztratil, v cíli byl za necelý týden

Praha

Poprvé v historii se postavil na start závodu Race Across America (RAAM, Závod napříč Amerikou) český tým a na trase dlouhé bezmála pět tisíc kilometrů se rozhodně neztratil. Team Czech Republic 1 projel cílem v marylandském Annapolis v sobotu po šesti dnech 22 hodinách a 41 minutách.

Foto: Sport.cz

Úleva v cíli. Team Czech Republic 1 ve složení Jiří Kříž, Jiří Kalousek, David Bureš a Michal Jon projel Amerikou za necelých sedm dní.

Článek
Fotogalerie

Na RAAM na závodníky čeká trasa v délce 4830 km mezi Kalifornií a Marylandem. Účastníci nonstop závodu, který nemá oficiální přestávky a cyklisté podle zvolené taktiky stráví v sedle i 22 hodin denně, překonává všechna hlavní severoamerická pohoří, několik pouští a čtyři časová pásma.

V kategorii týmů, která je na RAAM co do počtu závodníků nejpopulárnější, startoval poprvé ve třiatřicetileté historii závodu český tým tvořený čtyřmi závodníky. Jiří Kříž, Jiří Kalousek, David Bureš a Michal Jon byli doprovázeni početným doprovodným týmem s řidiči doprovodných vozů, fyzioterapeutem, kuchařem, mechanikem, fotografem a kameramanem. Celkem výprava čítala patnáct lidí.

„Bez doprovodu by vůbec nebylo možné podobný závod absolvovat. Ačkoliv nikdo z nás neměl s podobnými závody, které se jezdí nonstop, zkušenosti, všechno klapalo. A když se náhodou něco pokazilo, dokázali jsme si s tím poradit, čehož si já osobně vážím nejvíce. Celý tým pracoval s jediným cílem: dostat se do Annapolis. A to se povedlo," shrnul Jiří Kříž.

Cílem bylo splnit limit

Během dlouhé trasy RAAM zažili účastníci spalující vedro pouští, náročná stoupání Skalistých hor, stepi, větrný Kansas s hrozícím rizikem výskytu tornád i členité území vnitrozemí na východě USA. Do toho narůstající únava související nejen s fyzickou únavou, ale i nedostatkem spánku.

„Složité je to hlavně v noci, kdy je obtížnější orientace, a tudíž je jízda únavná pro závodníky i posádku v doprovodném vozidle. Na jednu stranu mě překvapilo, jak rychle si tělo zvyklo na režim omezeného spánku. Ale být konečně v cíli je jinak samozřejmě obrovská úleva," poznamenal David Bureš.

Team Czech Republic 1 protnul cílovou pásku v Annapolis za šest dní, 22 hodin a 41 sekund po startu jako desátý tým v pořadí. „Naším cílem bylo dostat se do cíle v limitu. Ten je pro týmy devět dní a my jsme k němu přistupovali s pokorou, protože trasa je dlouhá a nikdy nevíte, co se stane. Takže být v cíli za méně než týden je pro nás pro všechny úspěch," shrnul kapitán týmu Michal Jon.

Team Czech Republic 1 je prvním týmem v historii nejdelšího cyklistického závodu světa, který se postavil na start a také prvním, který Race Across America dokončil. Před ním se to povedlo jen předloni Svaťovi Božákovi, který závod jel sólově a skončil na výborném šestém místě. „Když se jede v týmu, přistupuje k závodění každého z nás ještě navíc zodpovědnost za týmový výsledek. Nikdo z nás to nechtěl ostatním pokazit, to byly pro každého asi největší obavy," poznamenal Jiří Kalousek.

Reklama

Související témata: