Hlavní obsah

Legendární Merckx by si prý úseky Tour na kostkách užil. A chválil Nibaliho

Arras

Legendární belgický cyklista Eddy Merckx při středeční páté etapě Tour de France ocenil Itala Vincenza Nibaliho, který i přes nepříznivé podmínky v náročných úsecích útočil. Devětašedesátiletý pětinásobný vítěz závodu navíc litoval, že si sám nemůže vyzkoušet úseky na dlažebních kostkách.

Foto: Bernard Papon, ČTK/AP

Italský cyklista Vincenzo Nibali (ve žlutém trikotu vedoucího jezdce) v úseku na dlažebních kostkách v průběhu středeční páté etapy Tour de France.

Článek

Organizátoři kvůli dešti a obavám o bezpečnost na poslední chvíli dva z devíti úseků ze závodu Paříž-Roubaix, tuto část by si ale trojnásobný šampión z jednodenního závodu nejvíc užil. "Samozřejmě, na kostkách na letošní Tour bych se velice rád projel," řekl Merckx v rozhovoru pro server Cyclingnews.com.

Slavný Belgičan by zřejmě pojal etapu jako Nibali, který útočil a na hlavní konkurenty v boji o žlutý trikot najel téměř dvě minuty. "Je neuvěřitelné, co na kostkách předváděl. Byl opravdu dobrý," chválil jezdec přezdívaný Kanibal italského závodníka z týmu Astana.

Merckxovi se nebezpečné podmínky zamlouvaly. "Byl to neskutečný a úžasný den se všemi těmi kostkami a deštěm. Je smůla, co se stalo Chrisi Froomovi, ale takový je život," připomněl britského obhájce titulu, který po dvou středečních pádech ze závodu odstoupil.

Ředitel si stojí za svým

Ředitel Tour de France Christian Prudhomme však nelituje toho, že pořadatelé zařadili do programu nepříjemné úseky s kostkami. Dlažba je podle něj součástí dědictví slavného závodu a jezdci by si měli umět poradit s každým povrchem.

"Kostky patří k historii severu Francie a je to součást dědictví Tour. Vítěz Tour musí být schopný jezdit všech typech povrchů. Kdybychom byli blázni, poslali bychom jezdce do Arenberského lesa," bránil se kritice Prudhomme s tím, že jmenovaný nejnebezpečnější dlážděný úsek na trase nebyl.

Reklama