Hlavní obsah

König chtěl Tour vzdát, teď dosáhl na senzační úspěch. Nemůžu tomu uvěřit, jásal

Périgueux

V prvních deseti dnech své premiéry na Tour de France měl sto chutí slavný závod vzdát, o necelé dva týdny později se český cyklista Leopold König po skvěle odjeté sobotní časovce vyšvihl na sedmou příčku celkového pořadí a je jasné, že si fantastické umístění s velkou pravděpodobností vychutná i při nedělním příjezdu do Paříže.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Český cyklista Leopold König na Tour de France.

Článek

V sobotní jízdě proti chronometru byl jen o čtyři sekundy pomalejší než italský lídr Tour Vincenzo Nibali. Jeho skvělý výkon podtrhla ještě vynikající třetí příčka krajana a stájového kolegy Jana Bárty. A to se přitom Leopold König těsně před cílem páteční etapy jen těžko zvedal po hromadném  pádu.

„Na časovku jsem se ale hodně těšil. Je to moje silná stránka, hodně na ní pracuju. Nic mě dnes nebolelo a výborně jsem si to užil. Časovka také hlavně znamená, že už je konec Tour," rozpovídal se rodák z Moravské Třebové po dojezdu v rozhovoru pro stanici Eurosport.

Hned při své premiéře tak vrchovatě naplnil velmi smělý plán skončit na Tour mezi nejlepšími deseti. „Dal jsem cíl do desátého místa, sedmé příčce nemůžu ani uvěřit.  Je to naprosto super. V prvních deseti dnech jsem měl velkou smůlu, třikrát jsem spadl, což bylo pro mě hodně těžké. Po jedné etapě jsem chtěl i vzdát. Všechno se pak zlomilo v Alpách, kde se mi dařilo," popsal své útrapy na slavném závodě.

Jednou můžu Tour i vyhrát, věří

Odmítal však, že by si sebevědomým plánem sám na sebe ušil bič. „Můj plán mě nijak nestresoval. Naopak, mám rád velké výzvy," přiznal. Příště už by chtěl pomýšlet i na vyšší příčky. „Tvrdě pracuju, jsem pořád ještě mladý. Může se mi i povést celou Tour vyhrát," věří šestadvacetiletý závodník.

Dokonce už má i recept na to, jak být ještě lepší: „V první řadě nesmím padat. Pády mě tentokrát stály minimálně tři minuty. Je třeba se ještě ve všem zlepšit, a pak se uvidí," smál se.

Pochopitelně se už těší na nedělní triumfální příjezd do Paříže, kde si své konečně sedmé místo, což je po loňském pátém místě Romana Kreuzigera druhý nejlepší výkon v historii české cyklistiky, bude moci definitivně vychutnat. „Těším na Champs-Élysées, bude to asi nejemotivnější den mého života," má jasno.

Vylepší Leopold König v budoucnu Kreuzigerovo české maximum na Tour?
Ano
88 %
Ne
8 %
Maximálně ho vyrovná
4 %
Celkem hlasovalo 20892 čtenářů.

Reklama

Související témata: