Hlavní obsah

Kreuzigera naštval zákaz startovat v Polsku. Ale konečně se zatopilo pod kotlem, řekl

Gdaňsk/Praha

Chtěl se vrátit do pelotonu při etapovém závodu Kolem Polska, jenže 24 hodin před startem dorazila na jeho adresu suspendace. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) zastavila Romanu Kreuzigrovi činnost kvůli nesrovnalostem v jeho biologickém pasu z let 2011 a 2012.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger.

Článek

Český cyklista ale věří, že uspěje s odvoláním k mezinárodní sportovní arbitráži (CAS). „Na jednu stranu mě zákaz jet v Polsku štve, ale na druhou jsem rád, že se konečně zatopilo pod kotlem a začne se už něco dít," řekl pro web Supercycling.cz.

Kreuziger je přesvědčený, že UCI nyní rozhodla účelově. „Už jsem byl v Polsku, těšil se na závody a najednou poslali mail s dočasnou suspendací. Nemají žádný můj pozitivní dopingový vzorek, přesto mně zakazují závodit," zlobil se.

UCI nemá šanci uspět, tvrdí právník

Ani jeho právník Jan Šťovíček neviděl důvod k takovému kroku. „V tomto sporu nemá UCI šanci uspět. Podáme odvolání k CAS během několika dnů a věřím, že se celá věc stihne rychle vyřešit, aby Roman mohl jet Vueltu," uvedl Šťovíček pro Radiožurnál.

Stáj Tinkoff-Saxo pro nesrovnalosti v biologickém pasu stáhla 28letého Kreuzigra z Tour de France. Nyní s posvěcením týmu chystal návrat, protože neměl žádný trest. Dokonce už obdržel i startovní číslo 27. UCI na to ale zareagovala tím, že mu až do vyřešení případu zastavila činnost a opírá se přitom o názor lékařů své antidopingové komise.

Změny v krevním i hormonálním profilu zachycené v pasu podle nich mohou naznačovat použití nedovolených prostředků. Kreuziger se ale brání, že nechal data ze svého biologického pasu prověřit několika experty a všichni podle něj došli k závěru, že výkyv hodnot byl způsoben jinými vlivy než užitím dopingu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.