Hlavní obsah

Už není vyjukaným zajícem. Vakoč získal sebevědomí i respekt soupeřů

Praha

Pouhé čtyři měsíce dělí životní závod českého cyklisty Petra Vakoče od debutu v kategorii WorldTour. V březnu při bitvách Kolem Katalánska dvaadvacetiletý borec trápení uzavřel odstoupením po pádu. Minulý týden prožil dosavadní vrchol kariéry, když při vystoupení Kolem Polska vyhrál etapu a čtyři dny jel ve žlutém dresu lídra.

Foto: Twitter

Cyklista Petr Vakoč se raduje z vítězství ve druhé etapě Kolem Polska.

Článek

„Byl to úžasný týden. Jednoznačně jde o největší úspěch mojí kariéry," rozplývá se borec patřící týmu Omega Pharma Quick Step.

Do stáje českého miliardáře Bakaly přišel před probíhající sezónou z „farmářského" týmu Etixx. Po startech v šesti menších závodech stál v březnu na startu Kolem Katalánska, prvního podniku kariéry řazeného do WorldTour. „Docela jsem trpěl," vzpomíná s odstupem. „Neměl jsem moc dobrou pozici, plnil jsem roli domestika. Protrpěl jsem si to od začátku do konce. Až ke konci jsem se trošku rozjížděl. Ale bylo to jen o přežití. A nakonec jsem po pádu v poslední etapě ani nedokončil," líčí Vakoč.

Pak sbíral zkušenosti v dalších závodech. Mimo jiné i při závodě Kolem Turecka, kde pomáhal hvězdnému týmovému kolegovi Marku Cavendishovi. „Pracoval jsem pro něj ve vláčku při dojezdech. Viděl, že jsem dost vyjukaný. Boj o pozici v pelotonu mi moc nešel. Mark mi ukazoval, jak se nejlépe pohybovat v balíku, jak neztrácet pozici," vypravuje.

Lídrem být původně neměl

Rady se hodily. Vakoč se zaskvěl nejprve druhým místem v časovce při českém mistrovství, pak druhým místem v hromadném závodě domácího šampionátu. Ale hvězdné okamžiky teprve čekaly.

První srpnový týden vyrazil Vakoč jako jeden z řadových členů týmu na bitvy Kolem Polska.

„Původně byli určení dva kluci, na které se pojede. Určitě bych za normálních okolností nebyl lídrem. Jenže v první deštivé etapě kluci ztratili a vše bylo otevřené," vypravuje Vakoč. Hned v druhé etapě šel český borec do úniku, který dotáhl do úspěšného konce. Gratulace přišla i od Cavendishe. „Psal mi, že ze mě má radost a abych pořád myslel na lokty," usmívá se Vakoč.

Následně jel čtyři dny ve žlutém dresu určeného průběžnému králi závodu. „Když jsem jel poprvé jako lídr, byl jsem hodně nervózní. Kluci o mě celý den pečovali, vozili mi pití, jídlo. Nikdy v minulosti jsem nezažil takový komfort. Byl jsem vystresovaný, abych jejich práci nepokazil," culí se s odstupem Vakoč. „Až druhý den jsem se uvolnil a vše si užil."

Kolotoč si užíval

Stal se středem pozornosti. Denně byl na stupních vítězů a v záběrech televizních kamer. „Byla to pro mě zcela nová zkušenost. Projel jsem cílem, zamířil na pódium, pak rozhovory, dopingová kontrola. Moc příjemné kolotoč," směje se Vakoč.

Nakonec skončil desátý. I tak výsledkem a výkony v etapách jasně ukázal své možnosti. Získal si respekt soupeřů. A v týmu si řekl o větší pozornost. „Většina lidí ve stáji byla nadšená. Ukázal jsem, že jsem schopen dobrého výsledku i v delším a náročnějším klání. Myslím, že nyní dostanu větší šanci se ukázat," má radost Vakoč.

Po úvodním závodě WorldTour podobný výsledek potřeboval. „Zkraje sezóny jsem nevěděl, jestli budu schopný se prosadit. Etapové vítězství v Polsku i výkony v horských etapách, kdy jsem dramaticky neztrácel, mi do dalších bitev dodají sebevědomí," lebedí si Vakoč, jehož nyní čeká trénink v domácích podmínkách a 24. srpna pojede jednodenní závod Chateauroux Classic.

Reklama

Související témata: