Hlavní obsah

Armstrong je velký, ale ne největší, říkají bývalí šampioni Tour

LONDÝN

Pětinásobní vítězové Tour de France Miguel Indurain a Bernard Hinault oceňují Lance Armstronga za to, že triumfoval na slavném závodě dokonce sedmkrát, za největšího cyklistu všech dob ho ale nepovažují. Vadí jim především to, že se Američan koncentroval jen na Tour a ostatní závody bral jen jako test.

Článek

"Dá se říct, že byl nejlepším cyklistou své generace. Ale neměli bychom dělat tu chybu, že bychom srovnávali jeho výkony s tím, čeho dosáhli jezdci v jiných dobách. Každá éra je jiná a každá má své vlastní zákonitosti," prohlásil Španěl Indurain, jenž vyhrál Tour v letech 1991 až 1995.

"Dokázal, že je nejlepším jezdcem Tour. Ale zase na druhou stranu to byl jediný závod, který se skutečně snažil vyhrát," řekl Indurain, jenž také dvakrát triumfoval na Giru d'Italia. "Vždy se koncentroval na Tour a ostatní závody bral jako přípravu," dodal Španěl.

"Byl Tour doslova posedlý," doplnil ho Bernand Hinault, jenž se před dvaceti lety stal posledním francouzským vítězem na "Staré dámě". Také on označil Armstronga za fenoména své generace, ale do srovnávání se sebou či s jinými šampiony se pouštět nechtěl. "To se nedá porovnávat. Kola jsou jiná, soupeři také."

Historický zápis nevydrží věčně

Indurain nicméně svému nástupci vysekl poklonu za celou kariéru i fakt, že se rozloučil vítěznou sobotní časovkou, kterou potvrdil svůj sedmý triumf. "Jsou různé způsoby, jak skončit se sportem, a tohle bylo prostě brilantní. Odešel jako velký šampion, aniž by našel přemožitele," prohlásil olympijský vítěz z Atlanty.

Indurain se domnívá, že stejně jako jeho sérii pěti výher překonal Armstrong, tak ani Američanův historický zápis nevydrží věčně. "V nejbližší budoucnosti budou asi hodně vyrovnané závody, kde se bude víc jezdců přetahovat o vítězství. Pak se ale zcela jistě objeví jiný dominantní cyklista, jenž začne novou éru. V každém sportu se rekordy vyvíjejí a ani ten náš není výjimkou," dodal legendární Španěl.

Reklama