Hlavní obsah

V Praze diváci cyklistické hvězdy neviděli

PRAHA

Cyklistické kritérium Velká cena Prahy se ve středu nakonec na Václavském náměstí uskutečnilo, avšak bez většiny zahraničních hvězd. Start byl posunut na 18:10 a závod se jel místo plánovaných 64 kilometrů jen na 55 minut. Krátce před původním začátkem v 17:30 se přitom cyklisté rozhodli nestartovat kvůli porušení dohod ze strany pořadatelů, kteří pro ně údajně neměli dostatek peněz.

Článek

V centru metropole už bylo všechno připraveno a na cyklisty čekaly tisíce diváků, mnozí z nich však při čtení okleštěné startovní listiny odešli. Už od úterního večera se stavěly tribuny, dnes odpoledne podle plánu soutěžili jezdci mládežnických kategorií.

Závěrečnou hodinu hlavního závodu, nad nímž převzal patronát prezident Václav Klaus, měla v přímém přenosu vysílat Česká televize. Nakonec ale od svého záměru odstoupila a přenos zrušila, třebaže právě kvůli němu byl závod zkrácen z původních 80 okruhů.

Na startu se nakonec objevily jen necelé tři desítky cyklistů, mezi nimi světový rekordman v hodinovce Ondřej Sosenka, jenž v Praze loni zvítězil. Z elitních zahraničních jezdců startoval jen dvojnásobný vítěz Gira d'Italia Gilberto Simoni.

Po dojezdu se ředitel závodu divákům omluvil

Po dojezdu se ředitel závodu Martin Dvořák divákům omluvil. "Děkuji vám všem, kteří jste tu vydrželi. Chtěli jsme vám stejně jako loni ukázat největší hvězdy světové cyklistiky. Pro mě to byl jeden z nejtěžších dnů v životě. U některých závodníků chyběla vůle se dohodnout a předvést se tu na zaplněném Václavském náměstí, a to bohužel nejen u nich," řekl Dvořák.

Největší hvězdou kritéria měl původně být Němec Jan Ullrich, vítěz Tour de France z roku 1997 a třetí muž letošního ročníku. Do Čech přijeli i George Hincapie a José Luis Rubiera, kolegové sedminásobného vítěze Tour Lance Armstronga z týmu Discovery Channel. Neodstartovali však, stejně jako další tři Ullrichovi spolujezdci z T-Mobile s Tomášem Konečným, profesionálové z celku eD'system-ZVVZ v čele s Jánem Svoradou a další.

"Dvě hodiny před startem jsem informoval závodníky, že pořadatelé z Triatlonu Praha nemají peníze. Ti měli smlouvy postaveny tak, že vyplaceni budou před startem. I já jsem dostal pouze kopie bankovních příkazů, které však beru jako podvrh," řekl ČTK manažer závodu Thomas Franzl.

Rozhodnutí bylo na jezdcích

Rozhodnutí, zda budou startovat, však nechal na jezdcích. V bouřlivé, téměř dvouhodinové diskuzi byl závod několikrát odvolán, ale nakonec se většinou čeští cyklisté rozhodli, že pojedou. To však již Ullrich odpočíval v hotelovém pokoji a jednal za něj manažer Wolfgang Strohband.

Ředitel závodu Dvořák přiznal, že organizátoři porušili dohodu, kterou s německou hvězdou uzavřeli. "Měl dostat peníze předem, ale chtěli jsme mu zaplatit až po závodě. Stejně to proběhlo loni u Armstronga," řekl České televizi.

Předtím při odpoledním jednání Dvořák stále opakoval, že peníze budou, ovšem zahraniční jezdci mu nevěřili. "Problémy byly pouze s Ullrichovou smlouvou. Peníze máme, ale ještě jsme je nedostali. Vše bylo o tom, že Ullrich nechtěl udělat ústupek," uvedl Dvořák. Podle dalšího z organizátorů Jaroslava Vašíčka chtěl Ullrich po dnešním příletu oproti předchozí domluvě osm tisíc eur navíc za soukromé letadlo.

Jako jeden z prvních odešel Hincapie

Dvořák ještě donedávna tvrdil, že bude startovat i Armstrong, přestože ten již dlouho předem oznámil, že do Prahy nepřijede a po Tour de France ukončí kariéru.

Jako jeden z prvních z dnešního jednání odešel George Hincapie. "Já o tom opravdu nechci mluvit, ale zcela jistě vím, že se mi nikdy nic takového nestalo," řekl s ironickým úsměvem.

Většina zahraničních jezdců včetně Ullricha přiletěla do Prahy na své náklady. "Poradíme se s právníkem, jaké podnikneme kroky," řekl Ullrichův manažer Strohband.

Prezident Českého svazu cyklistiky Marián Štětina prohlásil, že svaz se od pražského závodu zcela distancuje. "Není ani v českém kalendáři ani v kalendáři mezinárodní cyklistické unie UCI. Je to věc soukromých pořadatelů," řekl.

Reklama