Hlavní obsah

Na ME bikerů byla blízko medaili jen Huříková

KLUISBERGEN (Belgie)

O víkendu skončilo v belgickém Kluisbergenu mistrovství Evropy v závodě horských kol. Česká výprava zde sice měla početné zastoupení, ale výsledkově nijak nepřesvědčila. Pouze Tereza Huříková byla blízko medailovému umístění, ale nakonec se musela spokojit se čtvrtým místem. Česko se po dlouhé šňůře medailí z evropských šampionátů vracelo domů bez jediné medaile.

Foto: Jan Němec (mtbs.cz)

Tereza Huříková.

Článek
Fotogalerie

Nejlepší výsledek zajela juniorka Tereza Huříková. Na suverénní Polky Pyrgiesovou a Dawidowiczovou sice nestačila, ale sváděla boj o medaili hned za nimi a Francouzkou Krasniakovou. Konečné čtvrté místo nakonec nesla dobře vzhledem k bolestem zad, které ji provázely celý závod. Dokonce v cíli žertovala na úkor svých nehtů namalovaných do české vlajky.

Absolutním zklamáním skončil závod juniorů, nejlepší český závodník Aleš Brož obsadil až 30. místo, což  je zklamání jak pro něj, tak i pro reprezentačního trenéra. Brož si stěžoval na bolest nohou v prvním okruhu, což bylo čím dál znatelnější, v pořadí se neustále jen propadal.

Největší radost udělala českým trenérům kategorie závodníků do 23 let. Jiří Friedl obsadil pěkné deváté místo, na čtrnáctém se umístil Jan Škarnitzl. Jiří Novák se trápil a skončil osmadvacátý.

Nijs si nevedl špatně

Evropský šampionát vyvrcholil v neděli. Belgičtí fanoušci se nezalekli nočního vytrvalého deště a fandit jich přijelo pěkná řádka tisícovek. Možná přijeli i kvůli domácímu cyklokrosovému miláčkovi Svenu Nijsovi, který si nevedl vůbec špatně, skončil dvanáctý.

Muži měli nejdříve naordinováno osm okruhů, ale organizátoři kvůli rozmáčené trati před startem rozhodli o změně - na okruhů sedm. Od startu vypálil jako raketa Švéd Fredrik Kessiakoff se zavěšeným Francouzem Jeanem Christophem Peraudem. Kessiakoff však začal od čtvrtého okruhu drobně ztrácet a propadl se až na dvanáctou příčku. Peraudovi potom k vítězství pomohl i Julien Absalon, který s Marco Buiem na zadním kole nikam moc nespěchal.

Kořínek třicátý, Havlíková nedojela

Naši se do bojů o přední pozice nedostali vůbec. Neblíže k tomu měl Radim Kořínek, ale stejně jeho snaha nakonec skončila až na 30. místě. "Jel jsem od prvního kola hranu. Musel jsem i na chvíli zvolnit, pak jsem se zase chytil. Doufal jsem, že se začnou propadat nějaký lidi, abych se alespoň přiblížil tý dvacítce, ale nechyběla tu ani noha, navíc tu byli i cyklokrosaři," vykládal Kořínek po závodě.

Na Milanovi Spěšném bylo zřetelné obrovské utrpení, kterým v průběhu závodu procházel, nejlepší startovní pozici nedokázal zužitkovat a jen se propadal až na konečné 55. místo. Pavel Boudný zpočátku bojoval se závodníky z Turecka a Monaka, ale bylo z toho jen 49. místo. "Chyběla mi jiskra. Šel jsem do závodu s tím, že pojedu prvních pět kol úplně nadoraz a budu se prát někde okolo tý patnáctky. Jenže už tady na kopci po startu jsem věděl, že to není ono. Pak jsem se už jen cedil dozadu. V závěru jsem myslel, že to i zabalím, ale když jsem si byl pro body za oceánem, tak jsem to neudělal," komentoval své umístění Spěšný.

Pro závod žen byla velmi nepříjemná chvilková průtrž mračen a hodně favoritek nastalá situace dosti zaskočila. Odrazilo se to i ve výsledkové listině, kde bylo klasifikováno pouhých 30 závodnic, 26 jich do cíle nedojelo, včetně naší Pavly Havlíkové. Vítězství Gunn Rity Dahleové z Norska pak nikoho nepřekvapilo.

Reklama