Hlavní obsah

Skvělé! Štybar vyhrál toskánskou klasiku Strade Bianche

Siena

Cyklista Zdeněk Štybar vybojoval první vítězství v sezoně, když vyhrál jednorázový závod Strade Bianche v Toskánsku. Po 200 kilometrech porazil o dvě sekundy Belgičana Grega van Avermaeta. Třetí skončil již s odstupem 18 sekund Španěl Alejandro Valverde, zbylý člen tria závodníků, kteří vydrželi v čele z původně početnější skupinky uprchlíků. Roman Kreuziger obsadil jedenácté místo se ztrátou 1:03 minuty.

Foto: Sport.cz

Zdeněk Štybar

Článek

Štybar si dojel pro prvenství velmi přesvědčivě. Devětadvacetiletý člen belgické stáje Etixx-Quick Step zaútočil ze třetí pozice v závěrečném kilometru. V šestnáctiprocentním stoupání historickým centrem Sieny se nejprve prosmýkl kolem někdejšího vítěze Vuelty Valverdeho a zrychlením nedal šanci ani Van Avermaetovi.

Cílem na proslulém náměstí Piazza del Campo projel v dresu českého šampióna s mohutnými oslavnými gesty.

"Čekal jsem, že Valverde bude v posledních kilometrech útočit. Ale Greg mě překvapil a vyrazil dost brzy, pod nejstrmějším kopcem," líčil napínavý závěr závodu Štybar pro cyclingnews.com. "Pověsil jsem se za něj, ale věděl jsem, že ho musím nahoře předjet, jinak budu druhý. A já chtěl dneska hrozně vyhrát, tak jsem udělal maximum, abych se před něj dostal. Je to nádherné vítězství," uvedl bývalý trojnásobný mistr světa v cyklokrosu.

Díky Štybarovi slavila stáj Etixx-Quick Step v Sieně vítězství druhý rok po sobě. Loni vyhrál Strade Bianche Polák Michal Kwiatkowski, pozdější světový šampión v silničním závodu s hromadným startem.

Smolně skončil závod pro australskou hvězdu Simona Gerranse. Při prvním startu po prosincové nehodě na horském kole a zlomenině klíční kosti mu tentokrát po pádu praskla loketní kost.

Cyklistický jednorázový závod Strade Bianche (200 km):
1. Štybar (ČR) 5:22:13
2. Van Avermaet (Belg.) -2
3. Valverde (Šp.) -18
4. Vanmarcke (Belg.) -46
5. Rosa -56
6. Gatto (oba It.) -59,
...11. Kreuziger (ČR) -1:03.

Reklama