Hlavní obsah

Raboň a Kreuziger největšími nadějemi Čechů na MS

PRAHA

V Madridu ve středu startuje mistrovství světa v silniční cyklistice a Češi by nechtěli vyjít naprázdno. Zřejmě největšími nadějemi jsou František Raboň a Roman Kreuziger v kategorii do 23 let, kteří hned v úvodní den šampionátu nastoupí do časovky.

Foto: jansvorada.cz

Ján Svorada

Článek

Raboň má letos výtečnou sezónu, kterou v červenci korunoval v Moskvě ziskem titulu mistra Evropy v závodě s hromadným startem. V Madridu mu jeho trenér Otakar Fiala dává větší šance v časovce, i když měl problémy se zlomenou kůstkou na ruce. "Už je to v pohodě, nijak by mě to limitovat nemělo," řekl z dějiště cyklista stáje PSK Whirlpool. V sobotu byl v Rokycanech druhý na Českém poháru, pak na témže místě absolvoval ještě kritérium.

Těžká časovka

Spolu s Kreuzigerem, který na loňském MS bral coby junior v časovce stříbro a v závodě s hromadným startem získal titul, si včera byli projet trať časovky. "Je hodně těžká. Hned po startu stoupání a když tam člověk zaváhá, rozhodí ho to. Hodně bude záležet, jak se časovka rozjede," prozradil Kreuziger, který ještě v neděli závodil v Itálii. "Sto kilometrů jsem jel v dešti v úniku a dojeli nás tři kilometry před cílem. Skončil jsem třináctý, ale už jsem si stihl odpočinout," dodal.

Cítí se dobře a při své premiéře v kategorii do 23 let chce atakovat první desítku. "Kdyby to vyšlo do pětky, byl bych nadšený. Doufám, že budu mít den a zajedu dobře," podotkl před časovkou na 34 kilometrů.

Z českých reprezentantů jsou kromě zmíněné dvojice v dějišti MS už i Hruška a Sosenka, kteří pojedou časovku elitní kategorie. "Počasí je ideální, 27 stupňů a bezvětří," hlásil včera v poledne šéf výpravy Jiří Ženíšek. "Profil časovky je dost náročný, ale Kreuzigerovi i Raboňovi by měl vyhovovat," dodal.

Ve čtvrtek zasáhnou do bojů Sosenka s Hruškou. Druhý jmenovaný se blýskl sedmým místem v závodě Kolem Polska, Sosenka se připravoval doma. "Jsem na sebe zvědavý. Z tréninku mám dobré pocity, spokojen budu jen s umístěním v první desítce," uvedl Sosenka na svých webových stránkách. Velkým favoritem je Australan Rogers, který získal titul v předchozích dvou letech, mezi medailové adepty určitě patří i jeho krajan McGee, Němec Rich, či Kazach Vinokurov.

Mistrovství vyvrcholí nedělním závodem s hromadným startem elitní kategorie, v němž Česko bude reprezentovat 5 závodníků - Svorada, Benčík, Andrle, Sosenka a Hruška. Protože jde o nepříliš náročný okruh, mělo by se jet v závodě na 273 kilometrů na spurtéra Svoradu, který by mohl v případě hromadného dojezdu zúročit své bohaté zkušenosti.

Vlak nerozjedou

Na MS byl kapitán českého týmu nejlépe jedenáctý před třemi lety v Zolderu. "Snad se na nás štěstí usměje, v pěti lidech nejsme bez šancí," uvedl Ženíšek. Svoradovi může nahrávat i fakt, že 600 metrů před cílem je prudká zatáčka o 180 stupňů. "Italové tady rozhodně nerozjedou Petachimu spurt, žádný týmový vlak tam v rychlosti 65 km/h nebudou mít šanci poskládat," řekl Belgičan Mario Aerts z týmu Davitamon-Lotto.

Přesto patří mistr hromadných dojezdů Petacchi k favoritům, zvlášť když kvůli zdravotním problémům nestartuje domácí trojnásobný mistr světa Freire. Zastoupit by ho však mohli jeho krajané Valverde či Astarloa, který vybojoval titul před dvěma lety v Hamiltonu. Pokud dojde na spurt, velké šance mají i Němec Zabel, Australan McEwen, Belgičan Boonen či Ital Bettini.

Program MS
středa
10.00: časovka žen (22 km), 13.00: časovka do 23let na 38 km (Kreuziger, Raboň)
čtvrtek
13.00: časovka mužů na 44km (Sosenka, Hruška)
sobota
9.00: silniční závod žen na 126km (P.Havlíková), 13.00: silniční závod do 23 let na 168km (Kreuziger, Raboň, Zitta, Fús, Štybar)
neděle
10.00: silniční závod mužů na 273km (Svorada, Benčík, Andrle, Sosenka, Hruška).
Přímé přenosy ze všech disciplín vysílá Eurosport.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.