Hlavní obsah

Cyklistická unie bude zkoušet společné závody mužů a žen

Aigle

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) bude zkoušet, zda je v budoucnu možné pořádat mixové závody pro muže i ženy dohromady. Na žádost olympijského výboru UCI v pátek za zavřenými dveřmi zkusí uspořádat na velodromu ve svém švýcarském sídle v Aigle první testy.

Foto: Facebook

Ilustrační foto.

Článek

Šéf cyklistické unie Brian Cookson řekl, že MOV apeluje i na další sportovní federace, aby se zvýšil počet společných soutěží. Ty už jsou například ve sjezdovém lyžování či bobech. Pokud by testy UCI byly úspěšné a závody obou pohlaví se podařilo realizovat, v úvahu přichází už jejich možné zařazení do programu olympijských her v Tokiu 2020.

"V historii cyklistiky se žádné smíšené závody neuskutečnily, takže teprve budeme hledat možnosti, jak to provést. Vše musíme pečlivě zvážit, třeba podle trenérů a vědců jsou muži o 10 až 15 procent rychlejší než ženy, takže je potřeba najít způsob, jak to vyřešit, kdyby měli závodit ve stejnou dobu," řekl Cookson novinářům na sportovním fóru.

Na testy do Švýcarska prý měly některé svazy možnost poslat své mladé jezdce. V úvahu přicházely dráhové disciplíny madison a týmový sprint, ale i časovka družstev na silnici.

"Pokud se to podaří, můžeme uvažovat už o Tokiu. Ale jestli to dopadne katastrofálně a nebude to fungovat, oznámíme MOV, že jsme to zkusili, ale nedopadlo to," dodal Cookson.

Reklama