Hlavní obsah

Vakoč dře na rovinách a chce dovézt krtka do Milána

Castiglione Della Pescaia

Těžkou premiéru na Grand Tour prožívá cyklista Petr Vakoč. Během Gira d’Italia přišel lídr jeho týmu Etixx-Quick Step Rigoberto Urán o klíčového pomocníka pro horské etapy, Belgičana Pietera Serryho, a tak 22letý Čech musí zastat mnohem víc práce.

Foto: Sport.cz

Český cyklista Petr Vakoč (vpředu).

Článek

Pro Vakoče je přesto start v osmadevadesátém ročníku slavného závodu splněním snu. „Před dvěma lety jsem seděl doma a díval se na Giro v televizi. Je pro mě nepředstavitelné, že nyní jsem součástí tohoto velkého podniku," přiznává závodník, jehož čeští fanoušci mohli zatím vidět zejména v rovinatých etapách, jak dře pro své kolegy na špici pelotonu.

„Giro mám spojené s velkými kopci a Romanem Kreuzigrem. Pamatuju si, jak Roman vyhrál etapu a skončil pátý celkově. Tehdy jsem si u obrazovky říkal, že jednou chci být jako on. Je mým vzorem," usmívá se Vakoč.

Jejich role jsou podobné. Kreuziger pomáhá Albertu Contadorovi, který chce na konci 21 dnů trvajících galejí získat růžový trikot pro nejlepšího jezdce. Stejný plán má Vakočův parťák Urán. „Nejde zrovna o lehký start do Grand Tour. Je stresující absolvovat premiéru v týmu, jenž chce vyhrát celkové pořadí," připouští Vakoč.

Jeho hlavní pracovní náplní jsou klasikářské či rovinaté etapy, lze však čekat i větší podíl při „tahání" Urána v kopcích. Vakoč přitom se stoupáními v druhém a třetím týdnu Gira nemá zkušenosti. „Nikdy jsem nic podobného nejel. Ale hlavní je připravit se v hlavě. Když jede člověk hodinu v kopci, musí dlouho překonávat bolest. A pak po sjezdu následuje mnohdy stejně drsný či ještě drsnější vrchol. Na psychiku je to náročné," říká cyklista. Na závod si přibalil typicky český talisman. „Dostal jsem od rodiny krtečka. Věřím, že ho dovezu až do Milána, kde mě bude čekat přítelkyně," vyhlíží Vakoč cílové město.

Reklama

Související témata: