Hlavní obsah

Bikeři vyšli na maratónském MS naprázdno, Kulhavý vzdal

Val Gardena

Po loňském zisku dvou medailí vyšli čeští bikeři tentokrát na mistrovství světa v maratónu naprázdno. Nejlepšího umístění dosáhl Kristián Hynek, jenž mezi muži uzavíral první desítku. Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý náročný závod při obhajobě titulu vzdal. Šampióny se stali Hynkův týmový kolega Rakušan Alban Lakata a dvaačtyřicetiletá norská legenda Gunn-Rita Dahleová-Flesjaaová.

Foto: Ivana Roháčková

Jaroslav Kulhavý letošní závod na MS v maratónu nedokončil

Článek

Závod v italských Dolomitech měřil 87 kilometrů a měl převýšení 4700 metrů, Kulhavý s Hynkem dopředu označili trať za brutální. Obhájce titulu z jihoafrického Pietermaritzburgu Kulhavý přiznal, že dopředu věděl, že tenhle závod nebude pro něho.

"Užil jsem si na maratónech rok v duhovém dresu a tady jsem to chtěl alespoň zkusit. Byl to extrémní závod a příprava na něj by stála hodně času, který letos ale věnuju olympijskému cross country," uvedl na svém webu.

Účast si přesto pochvaloval. "Byl to výborný trénink i test, co se mnou udělá příjezd do vysoké nadmořské výšky na poslední chvíli před závodem, protože na to nereaguju moc dobře. Objel jsem dva kopce a dva sjezdy a potom, když jsem začal ztrácet kontakt s nejlepšími, už nemělo smysl dál pokračovat. Uřízlo by mi to nohy," konstatoval Kulhavý.

Převzít duhový trikot mocně toužil jeho týmový kolega Christoph Sauser, s nímž Kulhavý letos a v roce 2013 vyhrál náročný etapový závod dvojic Cape Epic. Švýcar ale svůj poslední závod v profesionální kariéře zakončil stříbrnou medailí. O více než dvě minuty ho předčil loni druhý Lakata.

"Susi je legenda, dokázal toho hrozně moc a týmu přinesl spoustu skvělých výsledků. V tomhle směru bude určitě chybět. Na druhou stranu v týmu Specialized nekončí a může hodně pomoct ostatním. Je perfekcionista a má obrovské zkušenosti," řekl k Sauserově loučení Kulhavý.

Loňský vítěz závodu Cape Epic Hynek zaostal za vítězem o více než 12 minut, přes deset minut ztratil na třetího Kolumbijce Hectora Páeze.

V závodě žen skončila hned za první desítkou obhájkyně bronzu Tereza Huříková. Na vítěznou Norku ztratila na 60 kilometrech 23 minut. Druhá za Dahleovou-Flesjaaovou dojela loňská vítězka Annika Langvadová z Dánska, s bronzem se po loňském stříbru musela spokojit Němka Sabine Spitzová.

MS v maratónu na horských kolech ve Val Gardeně (Itálie):
Muži (87 km):
1. Lakata (Rak.) 4:24:46
2. Sauser (Švýc.) -2:07
3. Paez (Kol.) -2:15,
...10. Hynek -12:20,
24. Novák -22:15,
28. Ulman -25:24,
Kulhavý (všichni ČR) nedokončil.
Ženy (60 km):
1. Dahleová-Flesjaaová (Nor.) 3:34:13
2. Langvadová (Dán.) -3:18
3. Spitzová (Něm.) -9:26,
...11. Huříková (ČR) -23:01.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.