Hlavní obsah

Hirt dojel v Rakousku na bedně, ale přišel o žlutý dres

Kitzbüheler Horn
Aktualizováno

Český cyklista Jan Hirt dojel třetí v královské šesté etapě závodu Kolem Rakouska, ale v čele průběžného pořadí se neudržel. Do žlutého trikotu se v pátek místo něj oblékl Španěl Víctor De la Parte, který zvítězil s více než minutovým náskokem před Belgičanem Benem Hermansem. Hirt ztratil na vítěze minutu a 28 sekund a klesl na třetí příčku celkové klasifikace.

Foto: Profimedia.cz

Cyklista Jan Hirt v závodě Kolem Rakouska.

Článek

Před závěrečným víkendem má čtyřiadvacetiletý český závodník polské stáje CCC Sprandi Polkowice na De la Parteho manko minutu a 31 sekund. Na Hermanse ztrácí jedenáct sekund.

Peloton absolvoval náročnou trasu s přejezdem přes Grossglockner a s cílem na dalším alpském vrcholu Kitzbüheler Horn. Cyklisté nastoupali celkem téměř 4000 výškových metrů.

Hirt si vedl opět zdatně stejně jako ve středeční první horské etapě, v níž dojel těsně druhý za De La Partem a oblékl se do žlutého. Cíl udržet trikot lídra závodu až do nedělního cíle v Bregenzu mu však nevyšel.

Po sjezdu z Grossglockneru se utvořila osmičlenná skupina uprchlíků, z které pak v závěrečném stoupání dlouhém 6,7 km se sklonem až 23 procent ujeli De La Parte a Hirt. Český jezdec však tempo španělského cyklisty neudržel a nakonec ho předstihl i Hermans.

V cíli byl Hirt trochu zklamaný. "Necítil jsem se moc dobře už pod kopcem. Nejsem zvyklý jezdit na špici jen za svým týmem a trochu na mě foukalo. Asi jsem se neměl snažit udržet De La Parteho," uvedl pro server roadcycling.cz.

Zato De La Parte si užíval radost z dalšího etapového úspěchu a hlavně ze žlutého trikotu. "Trénoval jsem na tenhle závod tři měsíce v Ponferradě ve výšce 2000 metrů a vyplatilo se. Vyšlo to perfektně, ale před naším týmem jsou ještě dva náročné dny," řekl Španěl.

V sobotu je na programu už méně náročná etapa z Kitzbühelu do Innsbrucku.

Cyklistický závod Kolem Rakouska - 6. etapa (167 km):
1. De La Parte (Šp.) 4:54:46
2. Hermans (Belg.) -1:18
3. Hirt (ČR) -1:29
4. Dupont (Fr.) -1:51
5. Berhane (Erit.) -1:54
6. Teuns (Belg.) -2:17
27. Hník (ČR) -5:03
Průběžné pořadí:
1. De La Parte 28:45:59
2. Hermans -1:21
3. Hirt -1:32
4. Berhane -2:16
5. Silin (Rus.) -3:02
6. Bookwalter (USA) -3:11
25. Hník -10:19

Reklama