Hlavní obsah

Vuillermoz letos jako první Francouz vyhrál Tour, Štybar se propadl na deváté místo

Mur-de-Bretagne
Aktualizováno

Alexis Vuillermoz zvítězil v sobotní osmé etapě Tour de France a francouzští fanoušci se dočkali letošního prvního triumfu domácího jezdce. Sedmadvacetiletý závodník týmu Ag2r-La Mondiale se dočkal životního výsledku. Žlutý trikot udržel Brit Christopher Froome, Zdeněk Štybar klesl na průběžné deváté místo.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Francouzský cyklista Alexis Vuillermoz se raduje z vítězství v 8. etapě Tour de France.

Článek

Středně těžká trať z Rennes do Mur-de-Bretagne vyvrcholila závěrečným dvoukilometrovým stoupáním s převýšením sedm procent. Peloton před finišem držel pohromadě, vidět byli Roman Kreuziger i Leopold König, který budoval pozici pro lídra stáje Sky Froomea.

Vuillermoz zaútočil přibližně kilometr před cílem, Froome jeho první nástup odrazil, na další však již nikdo z pole nestihl reagovat a Francouz triumfoval pět vteřin před druhým Irem Danielem Martinem. Favorité Froome, Alberto Contador či Nairo Quintana dojeli o dalších pět vteřin později. Se skupinou dorazil i Kreuziger a uhájil 14. místo v celkovém pořadí.

"Gratuluji Vuillermozovi, bylo to skvělé vítězství, byl velice silný. Závěrečné stoupání bylo těžké, můj tým odvedl skvělou práci, aby mě udržel vepředu. Foukal opravdu silný čelní vítr," uvedl Froome, který má před druhým Slovákem Peterem Saganem k dobru stále 11 vteřin.

Vítězství pro zesnulého otce

První letošní francouzský etapový vítěz Vuillermoz věnoval prvenství zesnulému otci. "Vyhrát etapu na Tour byl můj dětský sen. Před třemi roky jsem přišel o otce, hodně jsem na něj myslel a doufám, že je na mě hrdý," řekl.

Štybar ztratil na vítěze 33 vteřin a z osmého místa klasifikace na deváté ho sesadil dosud desátý Francouz Warren Barguil. König nabral ztrátu 4:07 a o více než dvě minuty a půl ho nechal za sebou poslední český člen pelotonu Jan Bárta.

Potíže měl v závěru loňský vítěz Tour Ital Vincenzo Nibali, jemuž ostatní favorité ujeli o deset vteřin. "Byl jsem opravdu překvapený, když jsem se dozvěděl, že jsem něco najel na Nibaliho. Cítím se dobře, ale boj o žlutý trikot začne v Pyrenejích," řekl Froome.

Cyklistický závod Tour de France - 8. etapa Rennes - Mur-de-Bretagne (181,5 km):
1. Vuillermoz (Fr./AG2R) 4:20:55
2. D. Martin (Ir./Cannondale) -5
3. Valverde (Šp./Movistar)
4. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo)
5. Gallopin (Fr./Lotto)
6. Van Avermaet (Belg./BMC)
7. Yates (Brit./Orica)
8. Froome (Brit./Sky)
9. Mollema (Niz./Trek)
10. Van Garderen (USA/BMC)
16. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) všichni -10
38. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -33
65. Bárta (ČR/Bora-Argon) -1:40
106. König (ČR/Sky) -4:07
Průběžné pořadí:
1. Froome 31:01:56
2. Sagan -11
3. Van Garderen -13
4. Gallopin -26
5. Van Avermaet -28
6. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) -34
7. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -36
8. Barguil (Fr./Giant) -1:07
9. Štybar -1:15
10. Mollema -1:32
14. Kreuziger -1:51
87. Bárta -25:46
135. König -38:58

Reklama