Hlavní obsah

Ani kouzla přítelkyně Saganovi k triumfu na Tour nepomohla

Pau

Třikrát v řadě vyválčil Peter Sagan na Tour de France zelený trikot pro nejlepšího spurtera. Po včerejší jedenácté etapě nejprestižnějšího cyklistického závodu planety jej bude hájit v horských bitvách. Jenže k ideálnímu rozpoložení má rodák ze Žiliny daleko. Už přes dva roky nevyhrál na Staré dámě etapu.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Slovenský cyklista Peter Sagan v zeleném trikotu na Tour de France.

Článek

Letos byl už pětkrát na pódiu. Třikrát končil etapu druhý, dvakrát třetí. Celkově má na kontě čtrnáct druhých míst a šest třetích. Jen množství výher se nerozrůstá. Tři vítězství bral hned při premiéře na Tour v roce 2012. Čtvrtý dílčí triumf slavil 5. července 2013 v Albi po sedmé etapě z Montpellieru. Čekání už je mučivě dlouhé... „Hlavní je, že jsem nespadl, a tak nejsem pro pokračování závodu nijak potlučený," ulevil si 25letý závodník, než vjel peloton do Pyrenejí, kde si může slovenský borec nechat o úspěchu jen zdát.

Každopádně z jeho reakcí není těžké vytušit rozčarování. Jednou po dojezdu vztekle bušil kolem o zem, jindy zase mrštil v návalu zlosti lahví s vodou na rozpálený asfalt. „Dělám úplně všechno. Po sedmi etapách zkoušela moje přítelkyně doma na Slovensku i trošku kouzlit, ale čáry nefungovaly. Moje nohy magii nenásledovaly," snažil se zachovat nadhled Sagan v rozhovoru pro oficiální stránky závodu.

Jediným soupeřem zůstává Greipel

„Peter sice nevyhrál žádnou etapu, ale má dobré výsledky a jede v zeleném trikotu. Jde jen o důkaz jeho schopnosti získat dres pro nejlepšího spurtera, aniž by člověk byl čistokrevný sprinter. Obrovskou výhodou Sagana je právě schopnost jít pro body i v těžších etapách," říkal Sean Yates, sportovní ředitel týmu Tinkoff-Saxo.

Sagan má proti klasickým spurterům nevýhodu, že v dojezdech si musí pozici vybojovat sám, protože ostatní borci TinkoffSaxo v každém okamžiku hlídali lídra Contadora. O nějaké pomoci si slovenský borec mohl nechat zdát. Přesto se Sagan ocitl blízko žlutému trikotu průběžného lídra, když po sedmé a poté i osmé etapě ztrácel jen jedenáct vteřin na vedoucího Frooma.

„Předem bylo prakticky jasné, že jsem bez šance. Kluci ze Sky nikoho ujet nenechali a já bych musel získat bonifikace za prémie," nedělal si těžkou hlavu Sagan s vědomím, že jeho cílem je hlavně brčálově zelený trikot při pařížské korunovaci šampiónů.

Už včera k němu udělal důležitý krok, když shrábl body za druhé místo na prémii a skočil do čela bodovací soutěže. „Jediným soupeřem zůstává André Greipel, takže pečlivě studuju každou etapu a místo pro spurt. Uspět ve středu mě stálo hodně sil. Ale asi míň než Rafala," smál se Sagan v připomínce etapového vítězství týmového parťáka Majky.

Reklama

Související témata: