Hlavní obsah

Na Tour dříve dopoval, nyní je zpět jako novinář

Paříž

Bývalý cyklista Michael Rasmussen je po osmi letech zpátky na Tour de France. Naposledy se na ní objevil roku 2007, kdy ve žlutém trikotu neslavně opouštěl závod kvůli dopingové kauze. Dánský jezdec se tehdy nedostavil na dopingové kontroly a lhal o místě pobytu, čímž pro něj závod skončil. Rasmussen později přiznal, že během závodu dopoval spolu s celým týmem Rabobank a po vyřazení z Tour dokonce uvažoval o sebevraždě.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Michael Rasmussen sice přijel na Tour de France jako novinář, sám je však žádaným respondentem.

Článek

„Nebrali jsme každý stejné produkty, ale všichni jezdci měli nějaký doping poskytnutý týmem," prozradil bývalý jezdec dánské stanici DR. Rasmussen se po dvouletém zákazu vrátil k cyklistice jako člen kontinentálních stájí Miche a Christina Watches, ale v týmech vyšší úrovně již byl nežádoucí.

Nyní se věnuje nové kariéře. Na populárním cyklistickém závodu se vyskytuje v roli žurnalisty ve službách dánského listu Ekstra Bladet. A jak upozorňuje web The Cycling News, je to druhý ostře sledovaný návrat dopingového hříšníka v tomto ročníku, protože v rámci charitativní akce už se projel na trati Lance Armstrong.

Rasmussen se také nevyhnul otázce na srovnání jeho výkonů s dnešním nositelem žlutého trikotu Chrisem Froomem. „Je to dlouhá doba, co jsem závodil na této úrovni. Nečinil jsem tak úplně v souladu s pravidly, ale nechci spekulovat o tom, zda on také," vyhnul se podezřívání britského jezdce.

„Doping je spjatý s cyklistikou po celou její historii. Bohužel, když někdo jezdí jako Froome, lidé začnou spekulovat, zda dopuje, protože se podívají do knížek o historii a najdou tam, kdo všechno podváděl a získal žlutý trikot," říká jednačtyřicetiletý Dán.

„Ale myslím, že je to v pohodě. Pokud ví, že je čistý, nemá se čeho bát," dodává na adresu Chrise Froomea.

Reklama