Hlavní obsah

Ullrichovi hrozí za havárii v opilosti přísnější trest

Weinfelden

Švýcarský soud nařídil znovuotevření případu bývalého německého cyklisty Jana Ullricha, který se zodpovídá ze způsobení dopravní nehody v opilosti. Podle odborných posudků měl jednačtyřicetiletý Němec v krvi nejen alkohol, ale i sedativa, a navíc jel rychleji, než se dosud předpokládalo. Kvůli tomu mu nyní hrozí přísnější trest.

Foto: Ennio Leanza, ČTK/AP

Bývalý německý cyklista Jan Ullrich přichází na jednání ve Weinfeldenu.

Článek

Státní zástupce navrhl soudu na základě dohody s obhajobou trest vězení na 18 měsíců s čtyřletou podmínkou a pokutu 10 000 švýcarských franků (asi 259 000 korun). To ale soudce nepřijal a vrátil případ k přezkoumání. Kdy by se měla Ullrichova kauza znovu dostat před soud, zatím není jasné.

Bývalý mistr světa, olympijský vítěz a šampion Tour de France, jenž ve Švýcarsku žije, způsobil vloni v květnu v Mattwilu dopravní nehodu, při které se zranili dva lidé. Dechová zkouška ukázala, že Ullrich měl v krvi 1,8 promile alkoholu a valium, podle expertů navíc výrazně překročil povolenou rychlost.

Dosavadní posudky hovořily o tom, že Ullrich jel před nehodou rychlostí 139 kilometrů v hodině. Podle nových expertíz byl ale ještě o tři kilometry v hodině rychlejší a právě to ho může přijít draho. Podle švýcarských zákonů je totiž překročení hranice 140 km/h považováno za zběsilou jízdu, jejíž následky se trestají minimálně ročním vězením.

Ullrich byl za překročení rychlosti potrestán už v roce 2007. Pod vlivem alkoholu boural rovněž v roce 2002, tento případ už však soud nemůže brát jako přitěžující okolnost.

Reklama