Hlavní obsah

Žralok vycenil zuby! Nibali letos poprvé králem etapy na Tour, Froome na něho vyjel

La Toussuire
Aktualizováno

Konečně se dočkal! První triumf v letošním ročníku Tour de France a posun na čtvrté místo průběžného pořadí slaví obhájce prvenství italský cyklista Vincenzo Nibali. Do cíle náročné 19. etapy slavného závodu, při níž závodníci urazili v Alpách vzdálenost 138 km a překonali čtyři horské prémie, dorazil jezdec stáje Astana s náskokem 44 sekund před vyhlášeným vrchařem a druhým mužem průběžného pořadí Nairem Quintanou z Movistaru. Ten snížil náskok lídra závodu Chrise Froomea o půl minuty, Brit však před posledními dvěma etapami stále drží žlutý trikot s náskokem 2:38 minuty. Mezi pronásledovateli brzy dojel i nejlepší český zástupce Roman Kreuziger, v cíli byl s osmiminutovou ztrátou sedmnáctý.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Vincenzo Nibali slaví triumf v 19. etapě Tour de France.

Článek

Od začátku se útočilo. Froome však každý pokus konkurentů odrazil, pomáhal mu v tom i český kolega ze stáje Sky Leopold König. Ani on se však v drsném stoupání v polovině závodu v elitní skupině neudržel stejně jako Geraint Thomas a Froome tak neměl ideální podporu.

V závěru druhého stoupání 57 kilometrů před cílem navíc měl Froome drobné technické potíže a musel sesednout. Zmatku využil Nibali a ujel, což se v cíli nelíbilo Froomeovi, který se s Nibalim pustil do slovní přestřelky.

"Bylo to od něj nesportovní. Kousek asfaltu se mi zasekl v zadním kole a musel jsem ho vyndat. Jsem si jistý, že on se ohlédl, viděl můj problém a zaútočil. To se nedělá. Proto jsem mu řekl, co si o něm myslím," kritizoval Froome italského protivníka. "Byl naštvaný, ale to je jeho problém. Já nevěděl, že se tam něco stalo. Nikdo mi vysílačkou nic neřekl," reagoval Nibali.

Brit se však rychle vrátil do balíku a nedovolil soupeřům zdramatizovat boj o žlutý trikot. Obhájce loňského triumfu Nibali, kterému nevyšla první polovina Tour, rychle dojel jediného uprchlíka Pierra Rollanda, získal dvouminutový náskok na zbytek pole a posledních 16 kilometrů už jel sám.

König upadl a ocenil podporu fanoušků

"Velká gratulace Vincenzovi k úžasnému vítězství. Klobouk dolů. Nebál se velkého rozhodnutí a dnes se mu risk vyplatil," pochválil svého soupeře český jezdec Roman Kreuziger na Twitteru.

Až šest kilometrů před cílem zaútočil průběžně druhý Quintana, Froome se ho snažil udržet, avšak mladý Kolumbijec měl dost sil a získal na favorita 30 vteřin. Před sobotní závěrečnou horskou etapou tak alespoň trochu Froomea vystrašil.

Se špičkou se z Čechů nejdéle držel Roman Kreuziger, ale 30 kilometrů před cílem měl při sjezdu defekt. Ze závodu kvůli nemoci odstoupil jeho spolujezdec Michael Valgren z týmu Tinkoff-Saxo.

Další z Čechů Jan Bárta byl čtyřiadvacátý, naopak Leopold König z týmu Sky upadl, ztratil 25 minut a v cíli musel navštívit lékaře. "Bohužel jsem dnes poprvé navštívil pojízdný rentgen na Tour po pádu v jednom ze sjezdů, ale jsem ok a ready dovést Froomíčka ve žlutém do Paříže!" napsal na Facebook König, který si z pádu odnesl jen odřeniny.

Königovi dodává sílu i podpora českých fanoušků u trati. "To, co tu vy Češi předvádíte, je něco neuvěřitelného! Nikdo nemá takovou podporu jako my čtyři Češi na startu! Smekám před vámi klobouk a jen tak dál. Jste božský," vzkázal fanouškům.

Cyklistický etapový závod Tour de France:
19. etapa: Saint-Jean-de-Maurienne - La Toussuire (138 km):
1. Nibali (It./Astana) 4:22:53
2. Quintana (Kol./Movistar) -44
3. Froome (Brit./Sky) -1:14
4. Pinot (Fr./FDJ)
5. Bardet (Fr./AG2R)
6. Valverde (Šp./Movistar)
7. Mollema (Niz./Trek)
8. Gesink (Niz./LottoNL)
9. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo)
10. S. Sánchez (Šp./BMC) všichni -2:26,
...17. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) -8:05,
24. Bárta (ČR/Bora-Argon) -11:41,
61. König (ČR/Sky) -25:30,
114. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -29:12.
Průběžné pořadí:
1. Froome 78:37:34
2. Quintana -2:38
3. Valverde -5:25
4. Nibali -6:44
5. Contador -7:56
6. Gesink -8:55
7. Frank (Švýc./IAM Cycling) -12:39
8. Mollema -13:22
9. Bardet -14:08
10. Rolland (Fr./Europcar) -17:27,
...17. Kreuziger -57:49,
25. Bárta -1:19:49,
68. König -2:35:21,
97. Štybar -3:07:54.

Reklama

Související témata: