Hlavní obsah

Po neslavném konci kariéry se hříšník Dlask ujal cyklokrosové reprezentace

Praha

Je pětinásobným českým šampiónem, z MS v roce 2001 si přivezl stříbro. Cyklokros má osmatřicetiletý Petr Dlask v malíčku. Přesto si potřeboval spoustu věcí ujasnit, než kývl na nabídku stát se novým reprezentačním trenérem. V květnu mu totiž vypršel dvouletý trest za doping a chtěl zkusit ještě závodit. Jenže zdraví bylo proti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér cyklokrosové reprezentace Petr Dlask.

Článek
Fotogalerie

Kdy jste vlastně dostal nabídku na post reprezentačního kouče?

Ke mně se nejdřív spíš tak donášelo bokem, že se hledá nový trenér. Začal jsem o tom přemýšlet, ale nebylo to vůbec jednoduché, protože moc dobře vím, co to obnáší. Ani na oficiální nabídku jsem pak nekývl hned. Situace v našem cyklokrosu není nijak růžová. Chtěl jsem proto, abychom si nejdřív nastavili nějaká pravidla a směr. Nechci jen tak něco flikovat. Vím, že možná strkám hlavu do oprátky, ale cyklokros mám prostě v srdci, tak jsem do toho šel.

Co nakonec rozhodlo?

Asi víra v mládí. Vím, že je to fráze, o sázce na mladé mluví každý nový trenér. Já ale jezdím na kole hodně se svými dětmi a vidím kolem sebe spoustu nadšených kluků i holek. Potřebujou jen ukázat cestu, poradit. Proto to chci zkusit.

Vaši kariéru ukončila dopingová kauza. Nemáte obavy, že vám ji bude někdo předhazovat?

Nerad bych se k tomu už vracel, ale je pravda, že mi to občas někdo připomene. Spíš doma, v cizině to už nikdo neřeší. Já jsem se tenkrát až moc soustředil na závody a nehlídal si věci kolem. Člověk prostě dělá chyby, ale mělo by se i odpouštět. Já jsem připravený se revanšovat a dělat pro závodníky maximum.

Český cyklokros byl v posledních letech spojený především se jmény Zdeňka Štybara a Kateřiny Nash. Jste s nimi v kontaktu, je šance, že je fanoušci uvidí ještě v terénu?

V kontaktu s nimi jsem, ale odpověď na další otázku je složitá. Zdeněk nám pomáhá, pokud třeba potřebujeme něco zařídit v Belgii nebo i s dalšími věcmi, ale už dávno se vydal jinou cestou. Kateřina teď vyhrála úvodní závod Světového poháru v Las Vegas, dokázala dokonale využít toho, že to měla skoro doma. Teď ale záleží nejvíc na tom, jak se domluví se svým týmem Luna, který je především bikerský. V pondělí jsem jí volal, ale zatím není nic nového, netuším, jestli bude moct na závody do Evropy a jestli se jí vůbec bude chtít. Je to na ní, ale netajím, že bych ji moc rád viděl v reprezentačním dresu na evropském a světovém šampionátu.

Na koho tedy můžete sázet hned?

V Las Vegas zajel super výsledek Adam Ťoupalík, který je teprve druhým rokem v kategorii do 23 let. Ten by měl být tahounem dalších kluků. V elitě by měl být jedničkou asi Michael Boroš, ale šanci mají i ti zkušenější. Jen musím vidět, že o reprezentaci chtějí bojovat.

Reklama