Hlavní obsah

Vykutálená rodinka! Bratr belgické podvodnice bral EPO a s otcem kradli drahé ptáky

Praha

Rodinka snů! Bizarnější už příběh belgické cyklokrosařky Femke van den Driesscheové být ani nemohl. Během víkendového mistrovství světa v Zolderu byla lapena při použití kola s motorkem v rámu. Hájila se tvrzením, že stroj patřil kamarádovi. Devatenáctileté úřadující mistryně Evropy se zastávala celá rodina, jenže reportérům serveru Het Nieuwsblad se podařilo zjistit, že nejbližší příbuzní závodnice jsou pěkná čísla.

Femke van den Driesschová v jednom z předchozích závodů

 
Článek

Belgičanka podle všech indicií použila kolo s technologickým dopingem už v minulosti, byť dál tvrdošíjně odmítá, že by podváděla. „Kolo, které mi komisaři Mezinárodní cyklistické federace odebrali po prvním kole při šampionátu, patří mému příteli. Prodala jsem mu ho po minulé sezóně. Byl se v Zolderu projet s mým bratrem, byla mu zima, a tak jej nechal v blízkosti mého kamiónu, když spěchal do tepla. Mechanici jej omylem očistili a dali mně. Absolutně jsem netušila, že je v něm motorek," naříkala se slzami v očích Femke van den Driesscheová pro Het Nieuwsblad.

Tentýž server vyhledal i zmiňovaného kamaráda. Nico van Muylder byl velmi strohý: „Je to moje kolo. Více k tomu nemohu říct, skutečně patří mně," ujišťoval, když jej reportéři vypátrali.

Belgičance jeho slova zřejmě nebudou při obhajobě nic platná, protože podle zaručených zpráv ji čeká mnohem větší trest, než jen minimálních šest měsíců a dvacet tisíc švýcarských franků.

Ani podpora od otce podle všech indicií nebude tím, o co by se mohla Belgičanka opřít. Server Het Nieuwsblad totiž zjistil, že Peter van den Driessche a jeho syn Niels čelí obvinění z trestného činu krádeže drahých ptáků. Oběma hrozí odnětí svobody na jeden rok až pět let, k tomu pokuta 3000 eur, tedy přibližně 80 tisíc korun.

„Když jsem měla práci s jinými zákazníky, otevřeli klece a vzali ptáky do pytle. A protože pytle byly tmavé, papoušci byli klidní. Mysleli si, že je noc. Otec mi dokonce přišel poděkovat, že jsem jim umožnila se v obchodě rozhlédnout," popsala majitelka obchodu v belgickém Varsenare neuvěřitelnou drzost otce belgické cyklokrosařky.

Díky záznamům z bezpečnostních kamer a následnému umístění na sociální sítě policie dokázal identifikovat Petera a Nielse van den Driesscheovy. Skutečnost, že bratr závodnice Niels si aktuálně odpykává dvouletý trest za použivání EPO, už snad ani nemůže být překvapením.

Reklama

Související témata: