Hlavní obsah

Za famózní start sezóny se Vakoč odměnil bábovkou. Sní o Tour a olympijském Riu

Praha

Famózní start do sezóny prožívá Petr Vakoč, cyklista stáje Etixx-Quick Step. Během minulého víkend ovládl dva jednorázové závody ve Francii a jako první Čech v historii se vyhřívá v čele evropského žebříčku. Navíc je čtvrtý v celosvětovém pořadí. „O něčem podobném se mi ani nesnilo," přiznává v rozhovoru před sobotní klasikou Strade Bianche.

Foto: facebook Petra Vakoče

Petr Vakoč slaví triumf při francouzské jednorázovce Classic Sud Ardeche.

Článek

Třiadvacetiletý úřadující český šampión začal sezónu už v lednu v Austrálii při Tour Down Under, kde skončil sedmadvacátý. Pak už ale exceloval. Při závodě Tour du Haut Var byl klasifikován jako pátý, následně při Tour la Provence dojel druhý. A pak přišel životní víkend, během nějž Vakoč ovládl Classic Sud Ardeche a Drome Classic.

„Chtěl jsem sezónu začít skvěle, ale tohle je absolutně nad plán. Do závodů ve Francii jsem šel s vědomím, že mám šanci uspět. Ale rozhodně mě nenapadlo, že by vše mohlo klapnout až tak báječně. Je to prostě úžasné," lebedí si Vakoč. Jako odměnu si dopřál domácí českou laskominu. „Dorazili za mnou kamarádi a přivezli si bábovku. Tak jsem jim většinu snědl. Normálně bych se cítil provinile, protože jíst na noc sladké je nepřípustné, ale po tak těžkých závodech to bylo v pohodě," usmívá se Vakoč.

Před sezónou výrazně změnil přípravu. „Hodně času jsem trávil na silničním kole. Obecný trénink byl minimální. V minulosti jsem běhal a plaval, což jsem zrušil. A na horském kole, které mám moc rád, jsem skoro neseděl. Od začátku jsem jezdil velké objemy a určitě ve srovnání s minulostí najel více kilometrů, ale hlavní rozdíl byl v intenzitě," přemítá Vakoč. „A taky jsem byl prakticky výhradně jen v teple, což zaručuje kvalitnější trénink."

Nadšený byl z Girony

V první polovině prosince vyrazil do španělské Girony, kde deset dnů trénoval. Zbytek roku prožil na soustředění. Leden vyplnil závod v Austrálii a týdenní pobyt v Praze. Od začátku února už je zase v Gironě. „V minulosti jsem vyzkoušel Mallorcu, Nice i Toskánsko, ale nikde se mi nelíbilo jako tady. Girona mě uchvátila. Mám pronajatý apartmán, sám si vařím a hodně dbám na zdravou stravu. Navíc mám skvělé parťáky pro přípravu," líčí Vakoč. Devadesátitisícové město v Katalánsku je mezi cyklisty velmi oblíbené. „Z našeho týmu tu jsou Danl Martin, Marcel Kittel či David de la Cruz. Bydlí tu i řada kluků z jiných stájí. Jen jednou jsem k tréninku vyjížděl sám," popisuje Vakoč, který bude v Gironě do konce března.

Až do května má program daný. Během nadcházejícího víkendu jej čeká klasika Strade Bianche. Pojede klasiky v Ardenách, přičemž vynechá Valonský šíp. Absolvuje etapové závody v Katalánsku, Baskicku a Kalifornii. „Moje pozice v týmu je výrazně lepší. Při klasikách určitě nebudu v pozici jako v minulosti, kdy jsem byl první, který tahal a všechny osobní ambice musel odložit," lebedí si Vakoč. „S vedením jsem o všem mluvil. Respektuji, že budu plnit v určitých fázích roli domestika, ale současně chci vlastní šance. Nikdy jsem se netajil, že mám ambice vyhrávat a nechci být jen ten, který pomáhá," vypravuje Vakoč.

Minulý rok absolvoval italské Giro. Letos sní o Tour de France a účasti na olympijských hrách. „Co se týče Tour, vedení mi řeklo, že šanci mám. Seznam adeptů je ale hodně dlouhý. Bude záležet, kdo pojede jako lídr a na mé formě. Snad ji udržím," přeje si Vakoč, jenž je ve hře i o místenku pro Rio. „Je tam okruh, na němž jsem schopný podat dobrý výkon. Jde o jeden z mých dvou hlavních cílů sezóny. Společně s Tour!"

Reklama

Související témata: