Hlavní obsah

Ač bažant, přebírá nabídky pro budoucnost. Vyloučen není ani přestup po bok Sagana

Praha

Byť vstoupil teprve do čtvrtého měsíce kariéry mezi silničními cyklisty, získalo jméno Ondřeje Cinka dobrý zvuk. Přinejmenším tak dobrý, že má jistotu pro budoucnost. Roční kontrakt s týmem Bahrajn-Merida nebude představovat jen epizodu v pelotonu. Šestadvacetiletý rodák z Rokycan už vybírá z nabídek na další sezóny.

Foto: teambahrainmerida.com

Český cyklista Ondřej Cink se osvěžuje v cíli závodu Tour Down Under v Austrálii.

Článek

Cink po ukončení fungování bikové stáje Merida řešil na konci minulého roku, kam se vrhne. Když se naskytla příležitost zkusit štěstí v silničním pelotonu, neměl mladý závodník mnoho dalších možností, a tak se vrhnul do neznáma. Postupně oslnil při etapových bitvách v Austrálii i Andalusii či v klasice Strade Bianche. A pro závod v Katalánsku mu tým svěřil coby bažantovi pozici lídra.

„Výsledky jsem si získal respekt. Nejsem na stejném levelu jako mladí kluci, byť jedeme třeba shodně první sezónu ve World Tour a já jsem vlastně první rok na silnici. Ale od starších se pořád učím a sbírám informace," vypraví Cink, který aktuálně bojuje v závodě Kolem Baskicka.

Tým si služeb mladého českého jezdce váží natolik, že jej zařadil do dvanáctičlenné nominace pro Tour de France, z níž vypadnou už jen tři závodníci. „Nemohl jsem ani uvěřit, že by mě chtěli na nejslavnější závod. Po zařazení do výběru jsem neměl slov," přiznává Cink.

Důvěra týmu v dvojnásobného účastníka olympijských her na horských kolech je i odrazem Cinkova postavení v hierarchii Bahrajn Merida. A z něj plyne i jistota pro budoucnost. „Už se řeší nový kontrakt. Nejpozději koncem května by mělo být vše uzavřené," tvrdí Cink.

S nabídkou vylepšené a delší smlouvy přispěchala stávající stáj, ovšem vyloučen není ani přestup ke konkurenci. Dokonce po bok dvojnásobného mistra světa Sagana. „Donesly se mi informace o zájmu Bory, ale nechci se tím rozptylovat. Agent mě ujišťuje, že kontrakt bude," říká Cink.

A není pochyb, že je v dobrých rukou, neboť o českého jezdce pečuje stejný muž jako o slavného Itala Nibaliho. „Každá stáj funguje jinak. Ještě si zvykám na nynější tým, tudíž by bylo komfortnější pokračovat, kde jsem," přiznal Cink, že barvy by měnil nerad.

Kolem Baskicka (WorldTour) - 2. etapa (173,4 km)
1. Albasini (Švýc./Orica) 4:35:22
2. Richeze (Arg./Quick-Step)
3. De Bie (Belg./Lotto)
4. Matthews (Austr./Sunweb)
5. Martens (Něm./LottoNL)
6. Mohorič (Slovin./SAE Team Emirates)
...50. Kreuziger (ČR/Orica)
59. Cink (ČR/Bahrajn Merida) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí
1. Matthews 8:20:29
2. Richeze
3. De Bie
4. Schwarzmann (Něm./Bora)
5. Valverde (Šp./Movistar)
6. McCarthy (Austr./Bora)
...39. Kreuziger
40. Cink všichni stejný čas

Reklama

Související témata: