Hlavní obsah

Golfisté Evropy u Paříže porazili v Ryder Cupu výběr USA

Paříž

Golfisté Evropy počtrnácté triumfovali v Ryder Cupu a prodloužili domácí neporazitelnost, trvající od roku 1997. Na hřišti Le Golf National u Paříže se pěti body na výhře nad Američany podílel Ital Francesco Molinari.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Dustin Johnson z amerického výběru při letošním Ryder Cupu.

Článek

Výběr kapitána Evropy Dána Thomase Björna vedl od prvního dne. Do nedělních dvouher vstupoval s náskokem 10:6 a slavit se začalo už před koncem všech soubojů. Vítězný bod přidal právě Molinari výhrou nad Philem Mickelsonem.

"Máme za sebou parádní týden. Takovou partu jsem v Ryder Cupu ještě nezažil. Možná jsme měli nejsilnější tým v historii a je to týmový úspěch. Za pomoci báječných fanoušků jsme nemohli prohrát," řekl letošní vítěz British Open Molinari.

Evropané několikrát změnili rekordní zápisy. V pátečních foursomech si Evropané poprvé v historii připsali všechny čtyři body. Po sobotě se Molinari a Tommy Fleetwood stali prvním evropským párem, který vyhrál všechny čtyři duely.

Molinari uspěl i ve dvouhře a jako první Evropan získal v jednom utkání pět bodů. Se slzami dojetí pak oslavil Španěl Sergio García výhru nad Rickiem Fowlerem, po které předčil Angličana Nicka Falda a je nejvíce skórujícím hráčem soutěže.

Ryder Cup znovu nevyšel Tigeru Woodsovi. Vítěz čtrnácti majorů nevybojoval ani jeden bod. Ve dvouhře prohrál se Španělem Jonem Rahmem.

Američané ale dál vedou celkovou bilanci Ryder Cupu, jelikož mají na kontě 26 výher. V poslední době ale vládnou Evropané, kteří od poslední domácí prohry v Anglii v roce 1993 vyhráli devět z 12 duelů.

Za dva roky se tým USA pokusí využít domácího prostředí na hřišti Whistling Straits severně od Milwaukee ve státě Wisconsin.

Reklama