Hlavní obsah

Čejka se v Čeladné cítí jako domácí kůň

ČELADNÁ

V Mariánských Lázních narozený německý golfista Alex Čejka už dorazil do Čeladné, kde bude od čtvrtka jedním z es největšího golfového turnaje na českém území.

Foto: Milan Malíček, Právo

Golfista Alex Čejka

Článek

„Vždycky se očekává, že domácí kůň vyhraje. Když zahraju dobře, mohl bych tu něco ukousnout. Přestože asi zažiju pro mne neobvyklý tlak, protože v Česku se takový turnaj dlouho nehrál, velice se těším. Doufám, že přijde hodně lidí a všichni si ty čtyři dny pořádně užijeme,“ tvrdí Čejka, jemuž se cestou ze zámoří někde zatoulaly golfové hole.

Za favorita Moravia Silesia Open 2009, patřícího do série European PGA Tour, je vedle něj považován ještě tvůrce hřiště Španěl Jiménez, aktuálně 42. na světovém žebříčku, a překvapit chce znovu teprve 21letý Angličan Wood, třetí z nedávného British Open. Účast v Čeladné už potvrdili také další hráči elitní stovky světového žebříčku Angličané Howell a Dougherty či Francouz Levet, nakonec ale padl avizovaný start 36. hráče světa Dána Kjeldsena.

Nový promotér turnaje Steve Flanagan slibuje vynikající golf: „Přijede spousta mladých talentů, kteří si třeba jednou budou pamatovat Čeladnou jako místo svého prvního úspěchu.“ Čejka už před časem na hřišti v Beskydech hrál. „Když se mě ale zeptáte, jak vypadá třetí nebo pátá jamka, tak nevím. Až přijdu na plac, tak si určitě vzpomenu,“ tvrdí golfista, jenž kvůli potížím se zajištěním víz pro své syny s českým občanstvím odvolal účast na Canadian Open, které mělo být pro něj generálkou na Čeladnou.

Hrát mají i přední domácí golfisté

„Na kanadském konzulátu v Los Angeles mě čtyřikrát vrátili od přepážky. Chtěli po mně výpis z účtu a potvrzení, že máme zpáteční letenky, a na závěr řekli, že víza pro moje děti ve věku osmi a jedenácti let jsou nejistá. Proto jsem cestu vzdal,“ přiblížil, proč se na Čeladnou nakonec chystal s otcem v USA. „Bylo vedro, tak čtyřicet pět stupňů, a mně se chtělo spíš ležet na gauči a dívat se na televizi. Táta mě ale vykopal a musel jsem jít hrát,“ pousmál se český rodák s německým pasem.

Hrát mají v Čeladné i přední domácí golfisté Janda, Nič, Skopový, Schovánek a na divoké karty Lizánek, Nový, Lébl, Němeček, Štryncl a 54letý Juhaniak, který hrál PGA European Tour už před dvanácti lety na Karlštejně. Pozvánku dostalo také kvinteto nejlepších amatérů: Matuš, Ryba, Korda, Procházka, Pospíšil.

Den před začátkem bude oficiálně představen nejdražší golfový míček na světě, který nechal vyrobit generální partner turnaje. Je z bílého osmnáctikarátového zlata a osázen 409 brilianty, jeho prezentaci má obstarat česká topmodelka Petra Němcová.

Reklama

Související témata: